Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Sofra Sırları’nda Moda ve Sinema

Sofra Sırları’nda Moda ve Sinema

Yazar: Betül Aydoğan

Sofra Sırları’nda Moda ve Sinema

Ümit Ünal’ın 2017 yılında yönetmiş olduğu Dram/Suç türündeki “Sofra Sırları” filminin ana karakteri Neslihan’ı Demet Evgar canlandırıyor.

Ümit Ünal “9”, “Ara”, “Nar” gibi filmlerinden de bildiğimiz gibi Türkiye’nin sosyal yapısını gözlemlemekte ve gerçekçi bir biçimde yansıtmakta oldukça başarılı bir yönetmen. Onun sayesinde Türk aile yapısını kimi zaman bir mahalleden kimi zaman ise bir apartmandan izledik. “Sofra Sırları” filminde ise ailenin birebir evine girdiğimiz bir hikâye ile karşı karşıyayız. Neslihan ve eşinin sorunlu ilişkisini Neslihan’ın perspektifinden izliyoruz. Tüm hayatını eşine ve evine feda etmiş olan Neslihan tabiri caizse saçını süpürge etmiş olsa da eşi tarafından aldatılır. Neslihan’ın ev içindeki iç karartıcı anlarından kurtulmak için hayallerine sığındığını görüyoruz. Kendisini bir gündüz kuşağı programında aşçı olarak hayal eden Neslihan, az da olsa bulunduğu durumdan çıktığını zanneder. Neslihan’ın hayal sahnelerini sürreal bir biçimde hikâyeye yediren Ümit Ünal reklam yönetmenliğinin de getirdiği mizansen anlayışını sürdürmüş. Biz de bu yazımızda Sofra Sırları filminde tercih edilen kıyafetler ve bu kıyafetlerin renklerinde bir anlam arayışına gireceğiz. Ümit Ünal’ın suç unsurunu sıkça kullandığı filmlerinde dramı ve suçu görsel tercihlerle nasıl beslediğini göreceğiz.

Sofra Sırları filminde “Neslihan” karakteri filmin başında beyaz tonların önünde güçlü bir ifadeyi temsil eden son derece şık bir siyah elbise ile karşımıza çıkıyor. Sol tarafta feminizmi temsil eden mor sağda ise canlanmayı, yenilenmeyi temsil eden yeşili görüyoruz. Hikayenin ilerleyen kısımlarında eşini öldürüp yepyeni bir hayata geçiş yapan olan ana karakter için bu renkler filmin ilerleyen zamanlarında anlam kazanıyor.

Ancak sonrasında bunun bir hayal sahnesi olduğunu öğreniyoruz. Hatta kendisi bir başkası gibi davranıyor. Onu, hayallerinde bir tiyatro sahnesinde saygı duyulan, mutfaktaki hünerleri sayesinde alkışlanan bir şef olarak görüyoruz. Ancak hayallerinden çıkıp kendi evine geldiğimizde gri hırka ve soluk kahverengi bluzuyla karşımıza çıkıyor. Burada bürünmüş olduğu melankoli hali renk tonları yoluyla direkt anlaşılıyor. Giyiminde tercih ettiği kıyafetler çok özensiz ve bıkkın bir tavrı simgeliyor.

Burada ise ilk sahnelerde gördüğümüz özensiz haline göre nispeten daha şık görünüşünün altında yatan duygunun cinsellik ya da baskın bir gücü değil yalnızca kocasına olan tek taraflı sevgiyi temsil ettiğini anlayabiliriz. Taktığı küpesiyle karşı tarafa kendisini ona hazırladığını anlatmaya çalışıyor. Normalde topumca “özensiz” denilen kıyafetler tercih eden
Neslihan’ı hayalleri dışında ilk kez daha şık diye tabir edebileceğimiz sıcağın ateşin rengi kırmızı bir elbise ile görüyoruz.

Bu elbise tercihine rağmen kocasının ilgisini çekemeyen “Neslihan” mekana giren genç, alımlı ve çevrelerindeki kadınlara göre daha modern bir tarza sahip olan öğretmeni görür. Kocasının da ilgisi tam olarak bu kadındadır.

Bu farkındalığa rağmen aynı melankoli havasına sahip kombiniyle hem dişillikten uzaktır hem de üzüntüsü belirgindir.

Bir önceki sahnede kocasını öldüren Neslihan hem duruş olarak hem de seçtiği renklerle bir değişim içerisindedir. Neslihan, tıpkı hayallerindeki gibi siyah bir kıyafet tercih etmiştir. Belki aynı sahnedeki gibi güçlü ve saygın hissettiğinden hayaline yakın bir renk ve kıyafet seçtiğini söyleyebiliriz.

Öğretmen kadının tarzını burada daha iyi gözlemleyen Neslihan, kin ve öfke ile öğretmeni de öldürdükten sonra özgüven ve güç kazanmıştır.

Yaşanan bir sürü olay üzerine, sorguya çekilen ana karakter siyah ve boğazlı bir kazakla filmin başındaki asaletten ziyade daha saldırgan bir güç temsili halindedir (mafyavari).

Suç ortağını da soğukkanlılıkla yarı yolda bırakan Neslihan bütün bu öfke, melankoli ve yalnızlık halini geride bırakır.

Son sahnede huzurlu bir şekilde ama aynı zamanda öğretmenin giyim tarzını taklit eder şekilde giyinmiştir. Karakterimiz kişisel değişimini hem intikam ile hem de taklit ile almış ve bunu bize göstermiştir.

Demet Evgar’ın Neslihan’ın uyanış hikayesini üstlendiği filmden başarılı bir şekilde sıyrıldığını söyleyebiliriz. Ümit Ünal Türk aile yapısına dair bir panorama sunduğu bu dram/suç hikayesinde tercih ettiği her kostüm ile ideolojik bir tercih yapmış. Genel olarak “Sofra Sırları” filminde Ümit Ünal’ın mizansenlerinde kullandığı her unsurun hikâyeye hizmet ettiğini zaten görmüş olduk.

Sofra Sırları’nda Moda ve Sinema

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...