Oregon: 1980’lerin Absürdizmi
Aslı İnandık ve Serkan Çayoğlu’nun başrollerini paylaştığı Oregon filmi 10 Eylül 2023 tarihinde Netflix platformunda yayınlandı. İki genç aşığın arkadaşlarından ödünç aldıkları kaseti sahibine vermek isterken başlarına gelen absürt olaylar silsilesini konu alan filmin oyuncu kadrosunda Nevra Serezli, Zihni Göktay ve Nejat İşler gibi başarılı oyuncular da yer almaktadır. Bizimkiler ve Sihirli Annem dizilerindeki rolleri ile birçok neslin aklına kazınan Zihni Göktay ve Nevra Serezli’nin sahneleri 80’ler dönemindeki samimi aile ve komşuluk ilişkilerini yansıtmaktadır.
Daha önce de söylediğim gibi film iki aşığın başına gelen olaylar silsilesi üzerinden gitse de 1980’li yılları işlediği için dönemin ruhunu yansıtmaya çalışan bir yapı kurulmuş. Sağ ve sol çatışması anlatılmaya çalışılsa da, komedi dışına çıkmamak adına olsa gerek, pek iyi işlenememiş. Film hem işlediği dönem açısından hem de bazı oyuncuların zihinlerimize derinlemesine kazınan rollerini bir nevi tekrarlatması açısından geçmişi yad etmemizi sağlamaktadır. Zihni Göktay Bizimkiler dizisini ve o dönemi hatırlatırken Ferit Aktuğ ise oynadığı polis rolü ile Kavak Yelleri dizisini anmamızı sağlamıştır.
Film daha çok radyo, televizyon ve sinema bölümü mezunları odağında bulunmaktadır. Bundan dolayı 1980’ler dönemi aracılığıyla sinema sektörüne, mecburiyetlere, yeni ve yaratıcı işlerin pek tutmadığı zamanlara eleştiriler de işlenmiştir. Nejat İşler’i kötü adam rolünde değil de farklı bir rolde görmek ise filmin başka bir güzel yanı. Bilirsiniz öyküler durum ve olay örgüsü olarak ikiye ayrılmaktadır, ben zaman zaman filmleri de bu iki kategoriye bölerim, bu açıdan Oregon filmi daha çok olay öyküsü ya da filmi sayılabilir.
Olay örgüsünün baskınlığı dolayısıyla filmi izlerken pek de sorgulama ve düşünme ihtiyacı hissetmedim. Bu bir yandan filmin eksisi sayılabilirken bir yandan da artısı olabilir, çünkü olaylar olurken filmin içine kapılıp devamının nasıl şekilleneceğini merak ettim. Bir de eklemem gerekir ki film 80’ler dönemini ele alan bir film olmasına rağmen ilk açtığımda günümüzde mi geçiyor yoksa geçmişte mi pek bir fark yakalayamadım. Bunun sebepleri arasında başrol oyuncularını günümüz dizilerinde çok sık görmemiz, kullanılan giysilerin günümüzden çok da farklı olmaması, kadınların saç ve makyajında seksenleri hatırlatan unsurların eksikliği olabileceği gibi elbet benim inceleme eksikliğim de bulunabilir… Yine de seksenler döneminin hafif gergin havası filme sirayet etmiştir.
Daha çok romantik komedi tarzında ilerleyen film, yaşamlarımızın ağırlığından kaçmak istediğimizde izleyip gülebileceğimiz, bizleri biraz da olsa rahatlatabilecek bir eserdir. Dönemin ruhunu yansıtmakta yarı yarıya bir başarı yakalamış olduklarını düşünsem de ele almaya çalıştıkları konular ve unsurlar önem arz etmektedir. Sinemanın içinden sinemayı, sektörü eleştirmek deyim yerindeyse her babayiğidin harcı değildir.
Daha çok kült ve düşündürücü film seven sinefillerin izlerken zaman zaman sıkılma ihtimali olsa da zihni biraz dinlendirmek amaçlı izlenebileceğini düşündüğüm filmin senaristi ise daha önceleri Sofra Sırları, Nar gibi projeleri ile zihnime kazınan Ümit Ünal’dır. Yapımcılığını Muzaffer Yıldırım, yönetmenliğini de Kerem Ayan üstlenmiştir.
Ayrıca film 80’ler döneminde nüfuslu yani kudretli kimselerin gücünün zaman zaman polis teşkilatının gücünden üstün olabildiği, insanların birbirini dinleyip iletişim kurmak yerine fiziksel güce başvurduğunda başlarına nasıl belalar sarabilecekleri, kadın erkek ilişkileri, iş hayatına yeni yeni adım atan kadınların evlilik düşüncesinden çok kariyerlerini planladıkları gibi konulara da değinmektedir.
Peki gelelim ‘Bu filmi önerir miyim?’ sorusuna. Evet bu filmi izlemenizi öneriyorum. Lakin ‘Kesinlikle izlemelisiniz, yoksa büyük bir kayıp yaşarsınız.’ diyemem. Daha çok boş vakitlerinizde dinlenmek amaçlı seyredilebilir. Kısaca popüler gece dizilerine alternatif bir film olmuş diyebilirim.
Oregon: 1980’lerin Absürdizmi