Anasayfa İncelemelerDizi İncelemeleri The Society: Alternatif Evren (İnceleme)

The Society: Alternatif Evren (İnceleme)

Yazar: Nisa Nur Gönültaş

The Society: Alternatif Evren (İnceleme)

Netflix orijinal yapımı olan dizimiz, diğer Netflix yapımları gibi güzel konusu, oyuncuları ve karakterleri ile hepimizin kalbinde taht kuruyor. Geniş ve genç oyuncu kadromuzda Kathryn Newton (Allie), Alex Fitzalan (Harry Bingham), Toby Wallace (Campbell Eliot) gibi isimler yer alıyor. Nobel ödüllü İngiliz şair ve roman yazarı William Golding’in Sineklerin Tanrısı isimli kitabından esinlenilen dizi Chris Keyser ve Marc Webb imzası taşıyor.

Stranger Things, Butterfly Effect, Fringe gibi paralel evrenleri konu alan bilim kurgu severlerin listesinde mutlaka olması gereken dizimiz; Connecticut, New England’da yaşayan bir grup gencin geziye gitmesiyle başlıyor.

Geziden geri döndüklerinde onları bekleyen aileleri yerine bomboş bir kasaba ile karşılaşan gençler neye uğradıklarını şaşırırlar. Başlarına ne geldiğini anlamaya çalışırlar ve ailelerinin yanına dönmenin bir yolunu ararlar. Fakat her şeyden önce nasıl hayatta kalacaklarının yolunu bulmaları gerekir. Kasabada gençler dışında kimse olmayınca ne onları koruyan polisleri, ne başlarına sağlık sorunları gelse onlarla ilgilenebilecek doktorları, ne de onları yönetecek, doğru yolu gösterecek adalet sistemleri vardır. Dizide aslında biraz da bunu izliyoruz. Gençlerin kendi aralarında karşılaştıkları; bir taraf özgürlüğün akışına kapılırken, diğer taraf kuralları uygulamak istemesinin çatışması. Gençlerin zor durumda kaldıkları zaman nasıl şiddete başvurduklarını, karar vermeleri gereken şeylerin onları ne kadar aştığını, zorladığını, bazen yanlış bazen doğru aldıkları kararlarını izliyoruz. Koskoca kasabada sadece bir grup genç olunca bol aksiyon, heyecan ve dramın da ardı arkası kesilmiyor. Bu sayede konu ve hikayenin ilerleyişi de hep dinamik kalıyor. İzlerken sıkılmıyorsunuz hatta zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorsunuz. 

Karakterlerin birbirinden farklı özellikleri hikayeye ayrı bir renk katıyor.

Son bölümünden sonra 2-3 gün teori üretmekten beyniniz patlıyor. Maalesef ki Netflix’in ikinci sezonu iptal etmesiyle kafalarda pek çok soru işareti bıraktı. Emin olduğumuz şeyler de var tabii; sondaki köpek sayesinde paralel evrende olduklarını anlıyoruz. Çünkü hatırlarsanız ne kadar üstü kapalı anlatsalar da, Campbell’i kanlı ellerini yıkarken gördük ve üstüne Sam’in anlattığı anı da bu olayın olabileceğini destekler nitelikteydi. Son sahnede bu köpeği canlı görmemiz kesinlikle onların gerçekliğinde olmadığını bize kanıtlıyordu.

Ama oraya nasıl gittiler?

Olayın arkasında kimin parmağı var?

Geri dönüş yolu var mı?

Bu önemli sorular cevapsız kalmış oldu.

Yine sonda gördüğümüz teyzenin Elle Tomkins’e (Olivia DeJonge) ne kadar çok benzediği göze çarpıyor. Başta onun yaşlı hali sansak da köpek ve panoda ki isimler bu teorimizi de çürütüyor.

Tabii bir de elimizde panoda ki 200 kişinin ismi var. Bir duvara 200 kişinin ismini yazdırmak eğer çok önemli insanlar değillerse çokta normal değildir. Bu da aklımıza şunu getiriyor: bu gençler bir deneyin içindeler mi? Onların öldüğünü mü sanıyorlar, yardım gelmeyecek mi? Esas soru şu ki; onlar kendi başlarına çıkış yolunu bulabilecekler mi?

Ve tabii ki de en çok merak ettiklerimizden biri sonda Elle (Olivia DeJonge), Allie’e (Kathryn Newton) yardım etti mi? Çünkü hikaye tam da burada kesiliyor ve normal gerçekliğe dönüyor. Umutlarımız yardım ettiği yönünde ve umarız bizi şaşırtmaz. Umarız bir yanlışlık olmuştur ve en kısa zamanda ikinci sezon gelir.

Diziyi ilk açtığınızda kurgusu biraz yavaş ilerliyor bu yüzden olumsuz ön yargıya kapılıp kapatabilirsiniz. Bende de aynısı oldu, ancak ilerleyen dakikalarda sürükleyiciliği arttı ve diziyi tek gecede bitirdim. Pilot bölümü dışında diğer bölümler gerçekten akıcıydı. Dizi hem sosyal uyumluluk, hem toplum normlarının oluşması, hem salt insan psikolojisi adına güzel gözlemler sunuyor. Maalesef ki dizi dikkat çeksin diye bazı yerlerde gerçekten saçma mantık hataları ve absürt noktalar var. Diziyi izlerken sürekli bunu nasıl düşünmezler, şunu nasıl yapmazlar diyerek izlerseniz hiç zevk vermez fakat olaylara daha geniş bir perspektiften bakarsanız, karakterleri tek tek ele alırsanız pek çok mesaj içeren bir dizi; ne kadar gençlik dizisi gibi gözükse de.

Size tek tavsiyem dizi izlerken karakterleri incelemeniz. Bu sayede fark edeceksiniz ki bu karakterler bize o kadar da yabancı değil. Böyle insanlar var görüyoruz, duyuyoruz hatta belki tanıyoruz. Diziyi izlerken bu karakterin niye öyle davrandığına bakıp empati kurarak aslında kendinize ve çevrenizle olan ilişkinize başka bir açıdan bakabilirsiniz.

The Society: Alternatif Evren (İnceleme)

Nisa Nur Gönültaş’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir

3 Yorumlar

Avatar
Umut 19/01/2021 - 22:26

Tebrikler 👏

Yanıtla
Avatar
MaydanozKrallığı 26/04/2021 - 22:50

Abi şu yazıları kim yazıyor ya efsane bir açıklama yeminle

Yanıtla
Avatar
Sera 26/04/2021 - 22:52

Daha iyi anlatılabilir miydi, hiç sanmam. Efsane olmuş ✨

Yanıtla

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...