Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Swallow: Pika Sendromu (İnceleme)

Swallow: Pika Sendromu (İnceleme)

Yazar: Senanur Pehlivan

Swallow: Pika Sendromu (İnceleme)

Swallow, yönetmenliğini Carlo Mirabella-Davis’in yaptığı başrolünde The Girl on the Train’den tanıdığımız etkileyici oyuncu Haley Bennet’in yer aldığı dram gerilim filmi. Dünya prömiyerini 2019 Tribeca Film Festivali’nde yapan filmde Haley Bennet yine bu festivalde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü almış.

Filmde pika sendromundan muzdarip olan yeni hamile Hunter, içinde bulunduğu zorlu durumu ve etrafındaki narsistlerin ona karşı takındıkları sinir bozucu tavırlarını izliyoruz.

Sevecen, güzel, enerjik ve biraz da saf biri olan Hunter, zengin biriyle evlenerek yeni bir başlangıç yapmaktadır. Kendini iyi bir ev hanımı olmaya adayan Hunter, eşi gelene kadar temizlik, yemek yaparak ve evi düzenleyerek vakit geçirmektedir. Bütün gün koskoca evde yalnız kalan Hunter’ın, eşi ve eşinin ailesi dışında konuştuğu kimse yok. Ki bu yabancı ailede de kimsenin ona gerçekten değer vermediğini hemencecik anlıyoruz. O konuşurken sözü kesiliyor konu bambaşka şeylere dönüyor, saç stilinden tutun seçtiği perdelere kadar yaptığı tercihler de asla onaylanmıyor. Bir sabah Hunter hamile olduğunu öğreniyor. Eşi ve ailesi bu duruma çok sevinirken Hunter’ın bu beklenmedik hamilelikten çokta mutlu olmadığını anlıyoruz. Hastalığı bu evreden sonra gelişiyor. Hunter içgüdüsel olarak tehlikeli şeyleri yutmayı arzuluyor ve kendine engel olamıyor. Ona göre bu yaptığı değişik bir tecrübe ve kendi içinde güçlü hissetmesini sağlıyor.

Yaptığı her konuşmadan kendisini önemsemeyip etrafındaki insanları mutlu etmeye ve onları üzmemeye olan eğiliminden geçmişinde büyük travmalar yaşadığını tahmin edebiliyoruz. Diğer insanların ona söylediği ve yaptığı şeyler bizim canımızı o kadar çok sıkıyor ki hem onlara hem de bunlara göz yuman Hunter’ın kafasına biz de içgüdüsel olarak balyozla vurmak istiyoruz. Ama sadece film olduğundan içten içe bu kızın ilerde rahata kavuşmasını dilemekten başka bir şey yapamıyoruz.

İnsan psikolojisinin tuhaf yanını ortaya çıkararak psikoloji biliminin gerçeklerinden çok iyi bir şekilde yararlandığını düşündüğüm film bu türde aşırı sağlam ilerliyor. Olan bitenlerin sebepleri; sakladığı acı bir gerçeğin, sevgi eksikliğinin ve bunun yanında daha beter duygu olan istenmeme duygusunu yaşamış olması. Bu şekilde Hunter fark etmeden bir birey olduğunu etrafındakilere unutturuyor. Ama bilinçaltı buna izin vermiyor ve ortaya bu ciddi hastalığı çıkarıyor. Her insanın kendi mental savaşını önemsememesi, duygularını bastırmaya çalışması sonucu fiziksel boyutlarda da zarar almasına yol açar ve biz bunu başkarakterimizde gözlemliyoruz. Tüm bu psikolojik hikayenin yanında zengin-fakir çatışmasından tutun kadının toplumda görüldüğü konuma kadar sosyolojik açıdan değerlendirilen birçok detay da var.

Filmde insanın panik atağı bir azmıyor değil yani. Empati yeteneğiniz yüksekse bazı sahnelerde kötü hissetmemek için kapatın gözünüzü gitsin. Ama genel olarak duygu aktarımı başarılıydı. Haley Bennet’de bu dramatik psikopat karakterin altından hakkıyla kalkmış.

Filmde dekorlar, sahneler, ışıklar hepsini başarılı buldum. Sade ama renkli planlarla görsellik güzel oluşturulmuş. Konu açıkçası benim ilgimi çok çekti ve değişik bir örneğin işlenmesi de artısı oldu. Yönetmenliği ve oyunculukları da çok beğendim. Tüm o sinir bozucu tepkiler çok doğal bir şekilde aktarılıyor. Sondaki sahnelerde bir iki aklımda kalan sorular dışında bir kusur bulamadım. Bana kalırsa türünün başarılı bir örneği olarak gösterilebilir. Ama bu filmde de izleyiciler seven ve sevmeyen şeklinde ikiye ayrılmış. Fragmanı izleyip ona göre karar verin. İyi seyirler!

Swallow: Pika Sendromu (İnceleme)

Senanur Pehlivan’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...