EKO EKO EKO: Sen mi Kurtaracaksın Dünyayı?
3 Şubat’ta BluTV’de yayınlanmaya başlayacak Eko Eko Eko belgeselinin galası geçtiğimiz günlerde Kadıköy Sineması’nda yapıldı. 8 yıllık bir emeğin sonucu olan belgeselin yönetmenliğini İlkay Nişancı ve yönetici yapımcılığını Hakan Fıçıcı üstleniyor. Galanın ilk gösteriminde dakikalarca ayakta alkışlanan belgeselde Ceren Moray’ın iki farklı karaktere olağanüstü bir performansla hayat verdiğini görüyoruz.
Belgeselin danışman kadrosunda Prof. Dr. Fuat Ercan, Prof. Dr. Fikret Adaman, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Dr. Gaye Yılmaz, Dr. Aslı Odman, Dr. Güneş Duru, Akgün İlhan, Bülent Şık, Fevzi Özlüer, Özgür Gürbüz, İbrahim Gündüz ve daha birçok isim yer alıyor.
Belgeselde temel olarak küresel anlamda ekolojik dengenin ne denli tehdit altında olduğunu izliyoruz. Eko Eko Eko; kapitalist düzenin sürdürülebilir olup olmadığını, insanların bu ekolojik çöküş karşısında verdikleri tepkinin niteliğini ve bu tahribatın doğadaki canlılara verdiği zararın boyutunu hepimize sorgulatacak gibi duruyor. 6 bölümlük belgeselde insanlığın ilk dönemlerinden başlayarak günümüz düzenine kadar geçirilen süreçler ve neyle karşı karşıya olduğumuza dair çarpıcı örnekler bulunuyor.
Sinematografik olarak baktığımızda da çekim açılarının, mekanların, kullanılan renklerin, anlatım şekli ve görsel-müzik uyumunun üst düzey olduğunu görüyoruz. Çekimlerin etkileyici müzikleri, bu yapım için 17 ayrı parça besteleyen Türkay Nişancı’nın imzasını taşıyor.
Belgeselin perde arkasında yıllar süren araştırmalar, onlarca akademisyen, büyük bir set ekibi ve gidilen 10000’i aşkın kilometre yol var. Belgesel için 2015-2022 yılları arasında, yerleşik hayatın başladığı yerlerden biri Aşıklı Höyük, binlerce yıllık medeniyetin Ilıca Barajı nedeniyle taşındığı Hasankeyf, insan eliyle yapılmış en eski su tünellerinden biri Titus ve daha birçok yer hem hava hem de yer çekimleriyle kayda alındı.
Hepimiz ekolojik tahribatın farkındayız fakat farkında olmak yetiyor mu?
Giderek artan hava kirliliği, kentsel dönüşüm, enerjinin yanlış kullanımı sonucu geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlar, su kaynaklarının giderek azalması, tarımın doğallığını her geçen gün kaybetmesi, hızla gelişen sanayinin hızına ayak uydurulamayan önlemler… Gerçekten neyle karşı karşıya olduğumuzun farkında mıyız?
Eko Eko Eko’nun tüm bu realiteyi yüzümüze vururken, izleyen herkesi gerçekten sorgulamaya ve bir şeyleri düzeltmek için harekete geçmeye teşvik edeceğine inanıyorum.
Eko Eko Eko; çok geç olduğunu düşünmeden ya da “Tek başıma benim yapacağım fedakarlık ne kadar fark yaratır?” demeden göstereceğimiz küçük bir çabanın bile büyük gelişmeler yaratmak için bir adım olduğunu bize hatırlatıyor.
Belgeselde Ceren Moray’ın canlandırdığı iki karakter “Ne kadar karbon izi bırakıyorum?”, “Dişlerimi fırçalarken musluğu kapatarak gezegeni kurtarabilir miyim?” gibi sorular üzerinden tartışma başlatıyor. Bu tartışmanın belgesel bölümlerinin her birinde hem çevresel hem psikolojik açıdan büyük bir incelikle işlendiği ortada.
Sen mi kurtaracaksın dünyayı?
Ben değil, biz kurtaracağız. Görerek, fark ederek ve bir şeyleri değiştirmek için harekete geçerek. Unutarak değil… Çünkü tehlike artık unutabileceğimiz ya da görmezden geleceğimiz boyutta değil.
Türkçe ve İngilizce altyazı seçenekleriyle BluTV’de yayınlanan Eko Eko Eko’yu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
EKO EKO EKO: Sen mi Kurtaracaksın Dünyayı?