Yılbaşı Gecesi: Naçizane Geyik Olmak
Senaryosunu Gülse Birsel’in kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Ozan Açıktan’ın oturduğu Disney+ yapımı yerli komedi filmi. Oldukça kalabalık bir film olan Yılbaşı Gecesi’nin kadrosunu Alican Yücesoy, Alina Boz, Ayta Sözeri, Boran Kuzum, Büşra Pekin, Cengiz Bozkurt, Derya Karadaş, Emir Benderlioğlu, Fatih Artman, Gülse Birsel, İrem Sak, Kubilay Tunçer, Nazmi Sinan Mıhçı, Serkan Keskin, Şebnem Bozoklu gibi oyuncular oluşturuyor.
Film pandemi döneminde psikolojik olarak çok yıpranan Didem’in (Şebnem Bozoklu) bir parti vererek 2 yıldır yaşadığı kasvetli havayı dağıtmak istemesiyle başlıyor. Kocası Ozan (Fatih Artman) ve kızı Ada (Alina Boz) Didem’e parti hazırlıkları için yardımcı olurken gelen sokağa çıkma yasağı haberi tüm organizasyonu yerle bir ediyor. Karısının durumuna çok içerleyen Ozan çareyi oturdukları sitedeki insanları partiye davet etmekte buluyor. Yılbaşı gecesi bir evin içinde birbirini tanımayan, toplumun her kesiminden insanın bir araya gelip yeni yıl kutlaması yapması bize çok keyifli anlar vaat ediyor ve film bu vaadi karşılıyor.
Yıllardır Gülse Birsel dendiğinde aklımıza gelen aile komedisi bizi bu filmde de karşılıyor. Beyaz Türkler olarak tarif edebileceğimiz, filmde de geçtiği için rahatlıkla kullanabiliyorum bu tanımı, kendi halinde yaşayan gelir düzeyi yüksek insanların yasaların gerektirdiği tüm kuralları gözeterek eğlenme çabası vodvil mantığında anlatılıyor. Fenomen karakter yaratma konusunda ustalaşan Gülse Birsel bu filmde de tüm hünerlerini kullanarak bize keyifli anlar geçirtecek tam 16 farklı karakter yaratıyor ve hepsini çeşitli durumlara sokarak eğlenceli bir yılbaşı filmi ortaya çıkarıyor.
Gülse Birsel’i genelde güvenli mizah yaptığı için eleştirirdim fakat bu filmde dijital platformun da sağladığı konforla güvenli alanını terk edip genel kitle tarafından şaka yapılmasına alışık olunmayan konulara da değinmesini ayrıca beğendim. Özellikle Neslişah (İrem Sak) karakteri üzerinden yaptığı akıl dolu şakalar herkesin cesaret edemeyeceği türdendi.
Film, büyük çoğunluğunun tek mekanda geçmesine karşın izleyeni hiç sıkmıyor ve evin her bir köşesinde yaşanan farklı kaos durumuna izleyiciyi çekmeyi başarıyor. Fatih Artman’ın bireysel performansına da ayrı bir parantez açarak filmde en beğendiğim karakterin Ozan olduğunu söyleyebilirim. Tüm dönüşümüne tanıklık etmemiz bizi onun gerçek biri olduğuna Fatih Artman’ın da üstün performansıyla ikna ediyor. Filmde oyunculuğuyla göze batan diğer performansların altında kalan tek isim ise Boran Kuzum.
Bize zaten çok kuvvetli olan bir kalemin özgür bırakıldığında neler yapabileceğini gösteren bu güzel film umarım Gülse Birsel’e de bunu gösterir ve kendini yıllardır hapsettiği televizyondan çıkıp daha fazla bu tarz işler yapması konusunda cesaretlendirir. Yılbaşı Gecesi’ni izleyene iyi hissettirecek, içinde bulunduğumuz gerilimli ortamdan bir an için kafamızı kaldırmamızı sağlayacak izlemeye değer bir film olarak tavsiye ederim. Ormanın geyiklerine selam olsun…
Yılbaşı Gecesi: Naçizane Geyik Olmak