Sundays: Papaz Hikayesi (İKSV Özel)
Yunanistan yapımı belgesel filmin ana kahramanı, yönetmen Alethea Avramis’in eski bir papaz olan babası Tom Avramis. 30 yıl papazlık yapan Tom Avramis’in ani bir kararla papazlığı bırakması ve kararın Avramis ailesini nasıl etkilediğini bizlere aktarmak istemiş yönetmen. Bu belgesel filmi izleyenler ikiye bölünmüş durumda. Bir kısım nefret etmiş, diğer kısım ise hayran kalmış durumda.
Tom Avramis’e küçüklükten beri çevresi tarafından papazlık fikrinin aşılanması ve artık bir noktadan sonra papaz olmak zorunda olması filmin ortalarına doğru bize veriliyor. Çevre baskısı ile papaz olan adam, 30 yıl bu işe devam ediyor. Bir süre kendini sorguladıktan sonra görevini bırakıyor. Konu sadece bu kadar, bizlere bir şey vermiyor. Bizlerde yarattığı bir değişiklik yok, bize anlattığı bir şey yok.
Tamam konu kısmını geçiyorum. Sonuçta sıradan konular da ele alınma biçimleriyle farkını ortaya koyup, bir şahesere dönüşebilir. Ancak ele alınış biçimi de beni yakalamadı. Eski aile kameralarındaki alakalı alakasız görüntüler ve aile üyelerinin güncel halleri kullanılmış. En çok eleştirdiğim nokta ise tarihin önemli bir rol oynaması gereken bu yapımda zaman kavramının olmaması. Kaç yılında papazlığı bıraktı? Eşi ile ne zaman boşandı? Her şey birbirine girmiş halde.
Bir kötü yanı da filmin 140 dakika olması. Bu kadar konusuz bir yapımı bu kadar uzatmak yanlış bir tercih olmuş. 30 dakika olsaydı çok daha izlenebilir olurdu diye düşünüyorum. Çok kısa oldu biliyorum ama inceleyecek bir şey de bulamıyorum. Konu bakımında izlediğim en vakit kaybı yapımların arasına girdi. Hikayeleri güzel anlatmanın yolunun, aşina olunan yani yaşanan, tanıdık duyguların ve olayların anlatılmasında geçtiğini okumuştum. Yönetmenin de böyle bir amaçla yola çıktığı şüphesiz. Ancak ne kadar başarılı olmuş orası tartışılır. Baştan sona izleyebilirseniz kararı size bırakıyorum 😊
Sundays: Papaz Hikayesi (İKSV Özel)
Batuhan Kılınç’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.