Plastik Rüya: Standart Suratlar
Nihal Yalçın, Salih Bademci ve Tuğrul Tülek’in oynadığı filmi Merve Bozcu yazıp yönetiyor. Onun Filmi isimli Türkiye’deki yönetmen kadınların yaşadıkları sorunlara değindiği filmiyle tanınan Merve Bozcu, Plastik Rüya ile ödülleri topladı. Balkans Beyond Borders, AFSAD, Akbank Kısa Film Festivalinde ödül kazandı. İstanbul ve Boğaziçi Film Festivallerinde de yayınlanan filmi Mubi üzerinden izleyebilirsiniz.
Plastik Rüya yaşadığımız çağda en büyük sorunlardan biri olan güzellik algısına değiniyor. Başrolümüz Belma cilt kaşıntısı için doktora gider. Doktor kısa bir bakındıktan sonra cilt kuruluğundan kaynaklandığını dile getirir. Bunu söyledikten birkaç saniye sonra Belma’nın yüzündeki kırışıklıklara dokunur ve kırışıklıkları olduğunu ve botoksla bunu çözebileceğini söyler. Doktor bunu söylerken karşısındaki kişinin buna takılacağının farkındadır. Buna takılmasını ister. Plastik cerrahi uzmanının tek derdi bundan para kazanmaktır çünkü. Belma ise özgüven düşüşü yaşar ve her şey gözüne batmaya başlar.
Belma’nın hikayesi aslında çok uzaklarda aranması gereken bir hikaye değildir. Sosyal medya, televizyonlar, ünlüler kısaca insanları etkileyen herkes güzelliği plastikleştirmek ve tek düze hale getirmek için çabalamakta. Film bunu plastikleştirmek üzerinden anlatsa da doğallık da öyledir. Doğal olmak için yapılan yalanlar, harcanan paralar. Plastikleştirmek filmde tek düzeleşmek ve güzellik standartlarına zorla itilmek olarak anlatılmış. Bu yönden filmin imgesel anlatımı oldukça etkileyici.
Filmde oyunculuklar tahmin edilebileceği üzere çok iyi. Başrolü aynı yıl çıkmış Zuhal filminde de yer almış Nihal Yalçın oynuyor. Belma’nın kaygılarını ve sinirini izleyiciye tamamen geçirmiş. İzlerken Belma ile birlikte yüzünüzü incelemeye başlayacak, onunla birlikte sinirleneceksiniz. Belma’nın eşini ise Salih Bademci oynuyor. Eşinin yaşadıklarını anlamıyor ama izlerken kızmakta zorlanıyorsunuz. Plastik cerrahını ise daha çok tiyatrocu kişiliği ile tanınan Tuğrul Tülek canlandırıyor. Oyuncu kadrosu gibi filmin kurgusu da oldukça iyi. Boş sahneler yok, kafa soru işareti bırakmıyor. 20 dakika içinde yeterli bilgiyi veriyor.
*Buradan sonrası spoilerlı*
Belma doktor randevusundan çıkınca eşiyle aynı masaya oturduğunda Belma’yı makyajlı görürüz. Belma bu makyajı yaparken kırışıklıklarını kapatmayı hedefler. Eşinin onu beğenmesi Belma’yı iyice tetikler. Televizyonda çıkan estetik hakkındaki program Belma’yı kitler. Eşinin beğenmesi kötü bir niyetle yapılmış bir şey değildir aslında. Ama Belma o an zaten kendini beğenmediği için bilinçaltını etkiler. Doktora gider, botoksları yaptırır. Botoks sahneleri en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür. Halk arasında “Botoks, dolgu ve estetiğe başlarsın duramazsın” lafı meşhurdur. Belma gerçekten de duramaz bu sefer dudak dolgusu da yaptırır. Eşiyle tekrar sofraya oturduklarında ise bu sefer içeceğini yudumlayamaz, pipet bile kullanamaz hale gelir. Eşi tekrardan yorum yaptığında ise bu sefer yine tepki gösterir. Eşi yine beğenmemiştir ona göre. Buraya kadar hem senaryo hem de görüntü açısından film muazzam işliyor. Ancak buradan sonrasında bazı hatalar ve eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Yüz ve dudak şişliği için tekrar doktora gittiğinde doktor “ödem olabileceğini söylemiştim.” der ve kan tahlilleri ister. Kan tahlili sonucunda enfeksiyon kaptığını fark eder. Testler yapılmadan işlemler yapılmaz. Bu yanlış bir bilgi. Senaryoda bunun mutlaka düzeltilmesi gerekirdi. Yüzü dudağı şiştikten sonra uykudan uyanır. Tüm bunların rüya olması filmi basitleştirse de filmin vermek istediği mesaj seyirciye ulaşmıştır. Film toplumun bize dayattığı güzellik standartlarının istemsizce beynimize işlediğini ve bunun bir sonunun olmadığını dile getiriyor. Bunun bir sonu yok ve bizi hem psikolojik hem fiziken daha kötüye sürüklüyor. Belma’nın “O kadar da kötü değil” diyerek başladığı kaygıları çığlıklarla bitiyor.
Plastik Rüya: Standart Suratlar