My ID is Gangnam Beauty: Popüler Güzellik Algısı Üzerine
2004 yılında Güney Kore’de Naver Corporation tarafından başlatılan bir yayın sistemi olan Webtoon, dijital çizgi romanların yayınlanması için uygun ortamı oluşturmuş ve günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir. Özellikle son on yılda k-dramalara ilham kaynağı olan bu çizgi romanlardan oldukça ilginç konular çıkmaktadır. Hatta zaman zaman Webtoon’un kendisi de diziye konu olabilmektedir. W: Two Worlds gibi… Bu yazıya konu olan My ID is Gangnam Beauty ise aynı adla 2016 yılında Gi Maeng-gi tarafından yayınlanan bir dijital çizgi romanın dizi uyarlamasıdır.
27 Temmuz- 15 Eylül 2018 tarihleri arasında Güney Kore’nin özel televizyon ağlarından biri olan JTBC’de yayınlanan dizi on altı bölümden oluşmaktadır. Güney Kore’de başta çift göz kapağı ameliyatı olmak üzere estetik ameliyat yaptırmak oldukça yaygındır. Toplumun bu şartlarda değişen güzellik algısı üzerine bir eleştiri getiren yapım, sorunun güzellik değil insanlık olduğuna işaret etmektedir. Zira çirkin olmak kadar güzel olmakta bir problemdir, kilolu olmak kadar zayıf olmakta, doğal olmak kadar yapay olmakta.
Yönetmen koltuğunda More Than Friends, Family, Two Outs in the Ninth Inning gibi yapımlarda da yer alan Choi Sung-bum oturmaktadır. Başrolde Lovers In Bloom, New Tales of Gisaeng ve Inspiring Generation gibi yapımlarda yer alan Im Soo-hyang (Kang Mi-rae) ve Top Management, Soul Plate, True Beauty gibi yapımlarda yer alan Cha Eun-woo (Do Kyung-seok) yer alıyor. Diğer oyuncular arasında Kwak Dong-yeon (Yeon Woo-young), Jo Woo-ri (Hyeon Sua), Park Yoo-na (Yoo Eun), Park Joo-Mi (Na Hye-sung), Yoo In-soo (Park Rae-sun), Oh Hee-joon (Kim Chan-woo) gibi isimler yer alıyor.
My ID is Gangnam Beauty ilk bakışta okulda geçen klasik bir gençlik dizisi gibi gözüküyor ancak sanıldığının aksine sıradanlıktan uzak bir dizi bu. Ailesi tarafından çok sevilen ama kendini bir türlü sevemeyen Kang Mi-rae karakterinin küçüklükten beri maruz kaldığı body shaming olaylarına şahit olarak başlıyoruz. Önce çok kilolu hissettirildiği için aç kalmak pahasına kilo veren küçük bir kız çocuğu görüyoruz daha sonra lise yıllarına geçiyoruz ve zayıf olmanın bir faydası olmadığını fark eden Kang Mi-rae’yi izliyoruz. Vücut oranlarında hiçbir problem olmamasına rağmen yüzünün çirkin olduğu iddia edilen karakterimiz “canavar” ithamları ile dolu bir lise hayatı yaşıyor. Fotoğraf çekinme fobisi, yalnızlık, özgüven eksikliği de cabası…
Sevmek ve sevilebilmek belki de sadece normal bir insan olarak yaşayabilmek için tek çareyi estetik ameliyatta bulan Kang Mi-rae, liseden üniversiteye geçerken değişim serüvenine başlar. Yüzünün hiçbir noktasını sevmeyen karakterimiz bütün yüzünü değiştirir. O kadar değişmiştir ki estetik ameliyat olmasına kesinlikle müsaade etmeyen babası ile rastgele yüz yüze geldiğinde babası onu tanımaz. Daha sonra gerçeği öğrendiğinde ise uzun süren bir reddediş hali mevcut. Herkes tarafından yüzüne bakılabilir bir hale gelebilmek uğruna babasının, kızının yüzüne bakamaz hale gelmesine ikna olmuş bir karakterden bahsediyoruz. Bu ödenmesi ağır bir bedel. Dizinin en sevdiğim tarafı bu oldu, Webtoon halinde bu ayrıntılar var mıydı yoksa sonradan mı eklendi bilmiyorum ama dizide alınan kararlar, verilen tepkiler o kadar gerçekçi ki sanki yazılmış bir senaryodan çok yaşanmış bir hikâyeyi izliyor gibi hissediyorsunuz.
Özelikle üniversite bölümlerine geçildiğinde her karakter o kadar hayatın içinden ki, çoğumuzun bu karakterlerle karşılaştığını düşünüyorum. Bu insanlarla karşılaşmayan bir senaristin bunları en ince ayrıntısına kadar yazabilmesi mümkün değil. Oryantasyon haftası faaliyetleri, insanlar arası dengeler, mezuna kalanların davranışları (özellikle Kim Chan-woo’nun gerçek bir kişiden esinlenilerek yazıldığını düşünüyorum), dış görünüşün akranlar arası yansımaları, niyetler ve sonuçlar son derece gerçekçiydi.
Kang Mi-rae’nin her şeye rağmen içerisine düştüğü yargılar güzellik algısı ile ilgili güzel bir ders veriyor. Estetik ile güzelleşen kişileri aşağılamak amacıyla kullanılan “Gangnam Güzeli” tabiri canavarın başka bir boyutu değil de ne? Dizinin son anına kadar eski halini görmeyi bekledim, istemsizce… ama estetikten önceki yüzünü hiç göstermemiş olmaları bile o kadar ince ve güzel bir ayrıntı ki görmesek de olur diyorsunuz. Her karakterin finali çok yerinde ayarlanmış özellikle Sua için yazılan senaryo çok başarılıydı. Bence dizinin en başarılı karakteri Sua’ydı. Sade bir final yapması diziyi diğer gençlik dizilerinden farklı kılmış.
Son derece ince düşünülmüş bu senaryoyu bir kenara bırakırsam beğenmediğim bir noktadan bahsetmek istiyorum o da başrollerin aşırı tepkisiz olması! Hem Kang Mi-rae hem de Do Kyung-seok çok donuktu. Do Kyung-seok havalı olmak için ve çok sosyallikten hoşlanmadığı için donuk, Kang Mi-rae’de estetik ameliyatı nedeniyle mimiksiz bunları anlayabiliyorum ama her iki nedeninde fazla suistimal edildiğini düşünüyorum. Uzun zamandır gördüğüm en tepkisiz karakter Kang Mi-rae oldu. Sanki replik yasağı varmış gibi durarak iletişim kuran iki başrolden bahsediyorum… Bollywood etkisi mi bilemeyeceğim…
My ID is Gangnam Beauty: Popüler Güzellik Algısı Üzerine