Medusa Deluxe: Şov Devam Etmeli
2022 yılında çıkan film Türkiye’de 6 Ağustos’ta Mubi’de gösterime girdi. 1 saat 40 dakikalık görsel şov olarak adlandırılabilecek film renk paletiyle ve tek plan çekimiyle rakiplerinin geride bırakabilecek türden. Thomas Hardiman’ın yazar ve yönetmenliği yaptığı filmin oyuncu kadrosunu Luke Pasqualino’u Angel rolüyle; Clare Perkins, Cleve rolüyle; Harriet Webbi, Kendra rölüyle; Darrell D’Silva, Rene rolüyle ve Heider Ali ise Gac rolüyle oluşturuyor.
Film, “Kuaförüm Sensin” vari bir kuaförlük yarışmasında ölü bulunan bir yarışmacının ölüm sebebinin araştırılmasını konu ediniyor. Gerilimli bir polisiye olacakmış gibi görünse de bu kez başrolde cevval bir dedektif yerine kuaför arkadaşlarımız ve onların modelleri yer alıyor. Tek plan olarak çekilen filmde kamera kendi elimizdeymişçesine tüm binayı tek tek geziyoruz ve birçok farklı konuşmaya şahit oluyoruz. Kuaföre gidenlerin aşina olduğu gibi dedikodu bu salonlarına olmazsa olmazıdır. Birçok dedikoduyu da bu sohbet odalarında gezerken öğreniyoruz haliyle.
Filme öfke kontrolü sorunu olan yarışmacı Cleve’nin göz korkutan hikayeleriyle başlayıp dindar yarışmacımızın dini vaazlarına oradan da garip güvenlik görevlisinin en az kendi kadar tuhaf hareketlerini izliyoruz. Maktulün sevgilisiyle olan problemleri ve tabii ki olayları çözmeye çalışan hafiye model kızlarımızın arasında dönüp duran tek solukluk bir film. Hiç sıkmayan ama cinayeti çözmeye biraz bile yaklaştırmayan sığ konuşmalar çok keyifli. Farklı odalarda birçok konuşmaya şahit oluyoruz fakat konuşmaların yüzeyselliği izleyiciye tanıdık bir haz yaşatıyor. Özellikle tüm olay çözüldü taşlar yerine oturdu dedikten sonra -ki filmin aslında cinayeti çözdürme gibi bir amacı da yok- film bitti artık derken bir anda tatlı mı tatlı bir disko dans gösterisi çıkıyor karşımıza. Tüm karakterlerin seksenler ezgileri ve kostümleriyle ritimsiz ve sıfır senkronizasyonla yaptığı anlamsız dans o kadar keyifliydi ki tekrar tekrar başa sarıp izleme isteği uyandırabilir. Ayrıca filmin en iyi yanlarından biri de kesinlikle müzikleriydi; başlarda Birdman’i andıran hafif davul ezgileri – Birdman’in de tek plandan oluştuğuna dair bir hatırlatma- mini bir gerilim yaratmayı başarıp sonrasında bir çok duyguyu ve hissiyatı müzik aracılığıyla derinden hissettiriyor.
İsmini aldığı mitolojik karakter gibi kıskançlık da olayın bir parçası haliyle. Efsaneye göre kıskançlık sonrası güzeller güzeli Medusa’yı lanetleyip onunla göz göze gelenleri yılana çeviren Athena, bunu sevgilisi Poseidon’u kıskandığı için yapıyor. Bunun da bir yarışma olduğunu hatırlayacak olursak hele de işin içine tasarımlar girerse kıskançlık kaçınılmaz olacaktır elbette. Son sahnedeki dans gösterisi aslında en başından beri saç tasarımlarıyla bir sahne şovunun içinde oldukları gerçeğini kavradığımızda çok daha anlamlı bir hale geliyor.
İşin özü insanlar kuaföre neden gider sorusunda yatıyor. Cevap değişim için olacaktır elbette. Film birçok detayda bunu bize gösteriyor aslında. Bazen apaçık bir şekilde bazense üstü kapalı imgelemelerle. En gözde aday olan Cleve karakterinin aşırı öfkeli hallerinden sonra terapi almaya başladığını öğrenmemiz ya da Angel’in ölen sevgilisiyle olan ilişkisindeki sorunları kabul edip yoluna bakması gibi açık detaylardan, yine Cleve’nin modelinin muazzam saçına iliştirdiği neon gemi gibi mesela. Sinema sembolizminde dönüşüm olarak da yorumlanabilecek bir detay olmasının yan sıra bir de saçların alev almasıyla pekiştirilen bir dönüşüm yeniden başlama mesajlar gizli.
Tek plan çekimler herkese göre olmayabiliyor bazen. Sürekli olan kamera hareketi izleyici için rahatsızlık verici olabiliyor. Ancak bu filmin amacına çok iyi hizmet etmiş. Bir cinayet soruşturmasında dikkati maksimum seviyede tutmayı başarmış. Işıklar ve müziklerde duyguları yakalamakta oldukça iyi bir iş çıkarmış. Kameranın sürekli hareket halinde olduğu bu filmde gölgeler ve ışık oldukça başarılı yerleştirilmiş. Renk paleti göz doldurucu; görüntü yönetmeni Robbie Ryan ve besteci Toby Williams harika bir iş çıkarmış. Robbie Ryan’ın 2018 yapımı The Favourite filmiyle Oscar adaylığı bulunduğunu da hatırlatalım. Filmdeki ikonik saç tasarımlarını ise dünyaca ünlü saç tasarımcısı Eugene Souleiman yapmış. Hardiman onunla çalışması için resmen tasarımcıya yalvardığından bahsediyor.
Diyaloglar üzerine kurulu bir filmin izleyiciyi sıkmaması için haliyle başarılı bir oyunculuk barındırması gerekmektedir. Her bir oyuncunun üzerine düşeni yerine getirmiş olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Özellikle The Musketeers dizisinde Dartanyan karakterini canlandıran Luke Pasqualino’yu eşcinsel rolünde izlemek çok keyifliydi.
Yönetmen Thomas Hardiman röportajında küçükken kuaföre gitmeyi ne kadar sevdiğinden bahsetmiş, kuaför ortamlarında ne tarz muhabbetler döndüğüne de hepimiz az çok aşinayızdır zaten. Hardiman da bu sohbetlere yeterince maruz kalmış olacak ki senaryoya çok iyi aktarmış. Son olarak filmi tüm kuaförlere ithaf ettiğini de söylemeden geçmeyelim.
Medusa Deluxe: Şov Devam Etmeli