Live: Evden Koparılmak | İnceleme (ICAPFF Özel)
Adalet var mıdır? Varsa nerededir, kimdedir? Eğer ki yasalarla güvence altındaysa bu yasalar kime veya neye göre doğrudur? Bugün bunları sorgulamama sebep olacak bir film izledim. Aslında bunları sorgulatacak birçok şey olurken burnumuzun dibinde biz, bize kızıyoruz. Haklıyız bir yandan da çünkü bu bizim küçük pencerelerden etki edemeden izleyebildiğimiz dünyamız. Bu dünyada düzensizlikler olduğunu söylüyoruz. Peki uygar geçinenler? Onların eksiklikleri ne olacak, görmüyoruz diye yok mu oldular, hayır. Dünyada adalet yok dostlarım. Sadece kitlelere, kişilere, statülere var adalet…
Yazımın konusu olan Live (Yaşamak) adlı film 10. Uluslarası Suç ve Ceza Film Festivali’nden. Bu nedenle de hukuk konusunda yoğunlaşmış ve eksik ya da hatalı bir noktaya parmak basıyor. Gerçek bir hikayeden uyarlama olan bu film zamanında Almanya’da ailesinden haksız bir şekilde alınan Cemal adlı, babası Türk annesi Türk asıllı Alman olan bir çocuğun hikayesini anlatıyor.
Oyunculuk seçimlerinde tanıdık isimlerimiz var. Anne rolünde Esra İnal’ı izliyoruz. Aslında kendisi hakkında pek bilgim yoktu ama filmdeki başarılı performansından sonra biraz araştırma yaptım. Kendisi Almanya’ya giden gurbetçi bir ailenin çocuğu. Yani role cuk oturmuş. Baya sıradışı bir hikayesi var hatta hayat hikayesi film bile olmuş. Tanıdık bir başka yüz olan Erkan Petekkaya’yı görüyoruz baba rolünde. Pek sahnesi yok ama yine de bu filme çiğ kaldığını düşünüyorum.
Filmde önemli noktalara göndermeler yapılmış. Örneğin Cemal annesinden alınırken ve buna karar verilirken yabancı önyargısını açıkça görüyoruz. Cemal çiçeklerle ilgilenen, onlarla konuşan( babası bahçıvan olduğundan bu özellikler ondan kalmış) 8 yaşında sevimli bir çocuk. Koruyucu ailesi olarak gittiği evde yan komşu Berthald’ın bahçesiyle ilgileniyor ve ona öğütler veriyor. Hatta ona çocuklardan öğrenebileceği birçok şey olduğunu bile öğretiyor.
Son zamanlarda filmlerde gördüğümüz izlerken düşündüren sahneleri bu filmde görmüyoruz. Sahneler hikayeyi sığdırabilmek için hızlı akıyor. Örneğin Cemal’in müdürü okulda uyumsuzluk yaşadığını ve şiddet kullandığını iddia ediyor ama bunun sadece tek bir sahnede hızlıca işlendiğini görüyoruz ve bu da bize o hissiyatı vermiyor. Karakterlerin dünyalarına erişemiyoruz. Cemal’in babasının kaybıyla travma yaşaması, hatta öğretmeninden psikolojik yardım alması gibi bilgiler sadece bilgi olarak kalıyor. Ama asıl işlenmesi gerekenler bunlar.
Filmi beğendiğimi söyleyemem. O yüzden 3/10 benim için.
Live: Evden Koparılmak | İnceleme (ICAPFF Özel)
Hatice Gökgül’ün Diğer Yazıları İçin Tıklayın.