Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Bursa Bülbülü: Hiç Kimse Duymasın Aşkımı Bilmesin

Bursa Bülbülü: Hiç Kimse Duymasın Aşkımı Bilmesin

Yazar: Hazal Vardi

Bursa Bülbülü: Hiç Kimse Duymasın Aşkımı Bilmesin

Senaryosunu Ata Demirer’in yazdığı, Hakan Algül’ün yönettiği Bursa Bülbülü 13 Ocak’ta Disney+ platformunda seyirciye sunuldu. BKM yapımı olan film 120 dakikadır. Filmin oyuncu kadrosunda Ata Demirer, Özge Özacar, Cem Gelinoğlu, Tarık Pabuçcuoğlu, Melek Baykal ve Celil Nalçakan başta olmak üzere Seda Türkmen, Berkay Tulumbacı, Aycan Koptur, Hakan Akın, Seçil Mutlu, Erkan Taşdöğen, Cem Cünenoğlu gibi önemli isimler de yer alıyor.

1980’lere götüren film, Bursa’da bir çay bahçesinde şarkılar, türkülerle, Cengiz (Ata Demirer) ile başlar. Tek hayali kaset çıkarmaktır. Saçındaki peruğu kaptığı gibi koşmaya başlayan köpeği yakalamaya çalışırken bir eve giren Cengiz, hayatının aşkını da, hayal kırıklıklarını da, sevgiyi de üzüntüyü de buradan itibaren yaşamaya başlıyor. Girdiği ev arkadaşı Taşkın’ın (Cem Gelinoğlu) evidir ve onun ailesiyle ve en önemlisi besteci babası Şerafettin’le tanışır. Yazmış olduğu şarkıyı satın almak ister ve bunun için abisinden borç para alır. Taşkın babasından habersiz Cengiz’den aldığı bu parayı Kanarya Sevenler Derneği’nde bir kanaryaya yatırır. Cengiz abisinden aldığı borç parayla ve ötmeyen bir kanaryayla kalakalırken beste de ona verilmez çünkü rakibi Doktor Fatih’e söz verilmiştir. Şerafettin söz verdiği için Doktor Fatih az para bile verse bestesini ona verir ve Cengiz’e Altın Ceylan’da alt grup olarak çıkmasını teklif eder. Arzu (Özge Özacar) babasına yalvarır ve Cengiz’le beraber alt grup olarak sahne almaya başlarlar. Başarıları gün geçtikçe artar ve Cengiz, Arzu’yu gördüğü ilk anda ondan hoşlanmaya başlar. Aralarında bir çekim vardır bu çekim yerini acıklı bir aşk hikayesine bırakır. Ünlerine ün katmaya başlayan bu grup Cengiz’in Bursa Bülbülü sahne adı sonrasında grup olarak Bursa Bülbüllerine dönüşür. Bülent Ersoy ve Küçük Emrah grubu Altın Ceylan’da izlemeye gelirler ve Cengiz’in yazmış olduğu şarkıyı Bülent Ersoy satın almak ister böylece şarkı karşılığına albüm için yeni bir yola çıkarlar. Bursa Bülbülleri İstanbul’a albüm için gider ve burada Arzu’yu çok beğenirler hem sesi hem güzelliği hem de genç olması Cengiz’in yanına yakışmadığını ve Arzu’nun tek başına ilerlemesini uygun görürler.

Tüm bu albüm anlaşmalarına yardım eden Osman (Celil Nalçakan) Arzu’yu ilk gördüğü anda tutulur ve ona durmadan hediyeler getirmeye başlar. En sonunda d evlenme teklifi eder. Arzu bir seçim yapmak zorunda kalır iyi bir hayat mı yoksa Cengiz’le ilerisini göremeyeceği bir hayat mı? Seçimini yaptı ve Cengiz’in o çok büyük hayali albüm çıkarmak, ünlü bir sanatçı olma hayali Arzu ve Taşkın’ın başka bir yolda ilerleyip onu yarı yolda bırakmaları Cengiz’i müziği bırakmasına kadar giden bir yola sokar. Cengiz hem aşkından hem de tutkusundan vazgeçmiş, üzgün ve mutsuz bir adam olmuştur. Bursa Bülbülü Cengiz Sezen bu maceranın sonunda yalnız, mutsuz ve hayat gayesini kaybetmiş bir adam olmuştur. Filmin son sahnesinde Arzu ve Cengiz’in küçük bir yüzleşmesi var.

Ata Demirer’in oyunculuğuna diyecek çok bir şey yok her zamanki gibi güzeldi. Özge Özacar şarkılarda kendi sesini kullanmamış ama rolünü çok iyi yaptığını ve sahnedeki hal ve hareketlerini çok beğendiğimi söylemek isterim. Filmde Arzu ve ailesini ilk önce roman olduklarını düşündüm ama leva gibi birkaç Bulgar kökenli kelimeler kullandıkları için Bulgaristan göçmeni olabileceklerini düşündüm ve bundan dolayı kullandığı kelimeler, cümleleri uzatmaları vs bence çok abartı oynamıştı. Bursa Bülbülü ve Bursa’da geçen filmin çoğu sahneleri Balıkesir Erdek’te çekilmiş. Bundan dolayı tam olarak Bursa hissi vermiyor sadece bazı sahnelerde tarihi mekanları gördük filmde.

Kostümler, makyajlar, o dönem filmlerinde dizilerinde gördüğümüz şatafatlı hayatlar yerine daha sıcak daha samimi evet bir şöhret için yola çıkılıyor fakat Arzu’nun o şöhreti yakaladığını sadece bir yerde görüyoruz filmde bu şöhretten çok sıcaklık samimiyet insana dair güzel, içten, samimi sohbetler verilmek istenmiş. Cengiz’in hayal kırıklığı ondan sonra yaşadığı değişim beni çok üzdü. Hayata küsmesi müziği bırakması yola çıktığı arkadaşları tarafından bir seçim olması ve bu seçimde de karşı tarafı seçmeleri filmde en üzüldüğüm yerlerden biriydi. Filmin sonunda Arzu’nun özür dilemesini bile olgunlukla karşılaması Cengiz’in ne kadar iyi bir kalbi olduğunu gösteriyor. İzleyenler sinemada olsa daha iyi olurdu gibi yorumlarda bulunmuşlar ama günümüzde artık herkes dijital platformlardan izliyor. Bundan dolayı sinemada olsaydı daha iyi olurdu gibi bir düşüncem olmadı.

Sahne kostümleri, müzikler ve değerli sanatçıların isimlerinin çok fazla geçirilmesi filmde hoşuma giden diğer bir noktaydı. Eski zamanları anlatan iç ısıtan ve ailecek izlenebilecek bir film.

Tüm beyaz zambaklar solup da gitse

Yarabbim affeder böyle sevince…

 

Bursa Bülbülü: Hiç Kimse Duymasın Aşkımı Bilmesin

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...