Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Brawl In Cell Block 99: Eski Usul Bir Suç Filmi

Brawl In Cell Block 99: Eski Usul Bir Suç Filmi

Yazar: Göktuğ Yılmaz

Brawl In Cell Block 99: Eski Usul Bir Suç Filmi

2015 yapımı korku-western filmi olan “Bone Tomahawk” ile başarılı bir çıkış yapıp adından söz ettirmiş yönetmen S. Craig Zahler’ın tıpkı ilk filmindeki gibi senaryosunu da kendisinin kaleme almış olduğu 2017 yapımı 1970’ler grindhouse sineması esintili suç-drama türündeki ikinci filmi olan “Brawl in Cell Block 99“, Mubi’de gösterime girdi.

Film, araba tamircisindeki işinden çıkarıldıktan sonra karısına daha iyi bir hayat sunabilmek için eski bir dostuyla birlikte uyuşturucu işine giren boksör Bradley Thomas’ı merkezine alıyor. Sevmediği insanlarla iş yapmaya zorlanan Bradley, kötü giden bir satış işinde kanının baştan ısınmamış olduğu kartelin adamlarını öldürünce polis tarafından tutuklanır ve arkadaşını ele vermediği için hapse tıkılır. Hapisteyken onu ziyarete gelen bir adam, hamile eşinin ellerinde olduğunu söyler ve ona kendi hayatını yakacak bir iş verir. Bu iş, kendisini kötü nam salmış bir hapishane olan Redleaf’e transfer ettirip orada birisini öldürmesidir. Fakat Bradley, bu şiddet dolu işe girişince durumun söylendiği gibi olmadığını anlar.

Kulağa aşırı derecede klişe ve basit gelen bu konu seyirciyi 2 saati aşkın süre boyunca ekrana kitleyebilecek şekilde işlenmiş. Filmin bu derece cezbecici olmasındaki en büyük etken tabii ki S. Craig Zahler’ın muhteşem senaryo yazarlığı ve yönetmenliği. Senaryonun tüm tahmin edilebilirliğine rağmen Zahler  fazlasıyla karanlık mizahı, yer yer dozu çok fazla olan şiddeti ve bu tarz filmlerde alışık olmadığımız üzere ana karakterler kurdurduğu empatiyle seyirciye farklı bir iş izlediğini hissettiriyor.  Dışarıdan bakıldığında dezavantaj sayılabilecek yapay replikler, karakterlerin robotik davranışları, garip görsel efektler (1970’lerdeki grindhouse sinemasına selam adına bilinçli yapılmış) ve bu oldukça sıradan konu aslında bu filme hep artı olarak dönmüş. Yönetmenin yaratmak istediği 70’ler sert erkek filmi imajına ve yaratılan donuk atmosfere çok iyi katkı sağlamış. Yönetmen her dezavantaj ve düşük bütçeyi kendi faydasına kullanmış.

Filmin başrollerinde genellikle komedi filmleriyle tanınsa da True Detective’in ikinci sezonuyla birlikte kariyerinde ciddi bir yola sapan Vince Vaughn,Dexter dizisiyle tanınan Jennifer Carpenter ve 1980’li yılların Miami Vice’ının başrolü Don Johnson yer alıyor. Oyuncuların hepsi tutuk bir performans sergilemiş ve ben bunun filmin atmosferine de hizmet ettiğinden dolayı yönetmen tarafından bilinçli olarak tercih edilen bir şey olduğunu düşünüyorum. Tabii tutuk olmasına rağmen oyuncuların hepsi bana göre seyirciye duyguları geçirme konusunda başarılı olmuş. Özellikle Vince Vaughn; “Ben sadece komedi filmlerinin sempatik oyuncusu değilim.” dercesine harika bir şekilde can vermiş filmdeki soğuk, gerektiğinde vahşi olabilen ama sevecen boksör Bradley Thomas karakterine. Don Johnson  da psikopat hapishane müdürü rolüyle harikalar yaratırken Dexter dizisinde zayıf bulduğum Jennifer Carpenter bile güzel bir oyun sergilemiş.

Sinematografisine bakacak olursak pek de sinematografiyle öne çıkan bir iş olduğunu söyleyemem. Ama yönetmenin kariyerindeki filmler zaten hiçbir zaman şahane görüntü yönetmenliği vaat eden filmler olmadı. Genellikle senaryosu, fazlasıyla kuru olan karanlık mizahı ve şiddet sahneleriyle öne çıkan bir isim Zahler. Bu film de bana göre 3 filmlik filmografisinin en sağlam halkası.

Filmin bence öne çıkan yanlarından olan müziklerine ise aslen 1958 yılı Ohio çıkışlı olan R&B ve Soul grubu The O’Jays imza atmış. Yazıda defalarca belirttiğim 1970’li yıllardaki şiddet sinemasına öykünmüş bu filmde o havayı veren en büyük etkenlerden birisi de The O’Jays’in yapmış olduğu harika müzikleri.

Film, benim gibi suç sinemasına ve b-movie filmlere ilgili insanları fazlasıyla tatmin edecek bir film. Ağır ilerleyen bir yapıya sahip olsa da fazlasıyla sert dövüş sahneleriyle aksiyon sevenleri de kendisine bağlayacağına şüphem yok. Uzun lafın kısası; eğer 1970’ler b tipi filmlerine ilgiliyseniz, Tarantino seviyorsanız veya “MUBİ’den bir film açayım ama çok da ağır bir şey olmasın” diyorsanız aradığınız film Brawl in Cell Block 99 diyebilirim.

Puanım: 10/10

 

Brawl In Cell Block 99: Eski Usul Bir Suç Filmi

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...