Asaf: Erdem
Özgür Önürme’nin yazıp yönettiği Asaf, 28 Kasım 2024’te Netflix’de izleyiciyle buluştu. Müziğini Toygar Işıklı’nın bestelediği dizinin başrollerinde Cihangir Ceyhan, Burçin Terzioğlu, Saadet Işıl Aksoy, Rıza Kocaoğlu ve Ahmet Rıfat Şungar gibi değerli oyuncular yer alıyor. Fatma’nın yönetmeni olan Özgür Önürme üç yıl aradan sonra Asaf’la karşımıza çıkıyor. 6 bölümden oluşan dizi, bir erkek karakter üzerinden işleniyor.
Dizi bir Uber şoförü olan Asaf’ın (Cihangir Ceyhan) trafikteyken başına gelen kazayla başlıyor. Bu kaza sonrasında yaşanan olayları izliyoruz. Asaf içine girdiği bu çıkmazdan kurtulmanın yollarını ararken, izleyiciye de çok heyecanlı dakikalar yaşatıyor. Asaf, kalp hastası olan oğlu için mücadele verirken nakil sırası başka bir bekleyene gidiyor ve zor durumda olan aile, psikolojik olarak daha da zor duruma giriyor. Bu sırada beceriksiz görüldüğü için karısı Sema (Burçin Terzioğlu) Asaf’a boşanma davası açıyor. Asaf’ın hayatı tepetaklak olurken trafikte başına gelen kaza gerçekleşiyor ve kendini Payen Kuyern isimli bir sistemin içerisinde buluyor.
Bu sistemde illegal olan her şey, kurum ve kuruluşlara sızmış durumda. Yetimhanede polisler çocuk kayıtlarını silip bu küçük çocukların organlarını parayla satıyor ve bunu bir rant haline getiriyor. Sistemdeki polislerden biriyle iş birliği yaptığını sanarken onun da bu sistemin içerisinde olduğunu ve sonunun ne olduğunu gören Asaf, istemeden de olsa sistem için bir şeyler yapmaya çalışıyor. O sırada Cüneyt Bozkurt’un (Ahmet Rıfat Şungar) komiser olmasına rağmen nasıl insanların hayatlarıyla oynadığı ve daha fazla para kazanmak için yaptığı kirli işleri izliyoruz. Cüneyt’in yetimhaneden kaçırdığı bir çocuk ise bir şekilde Asaf’ın arabasına binip hayatlarına ortak oluyor. Olan çoğu şey bu küçük çocuğun etrafında dönerken Asaf bu sistemin içinde kaybolacak mı?
Dizi Netflix’te son zamanlarda izlediğim en iyi Türk yapımıydı. Dizinin kurgu akışını çok beğendim. Cihangir Ceyhan’ın oyunculuğunu çok beğeniyor ve yapımını izliyorum. Başarısı takdire şayan. Güzel projelerde yer aldığını düşünüyorum. Onun dışında Ahmet Rıfat’ı en son Bir Cumhuriyet Şarkısı’nda izledim. Bayıldım. Dizide en çarpıcı sahne ödül yemeğinde herkesin öldürülmesiydi. Bu olay sonrasında hiçbir şey olmamış gibi “Payen Kuyern herkese açılıyor” tarzında bir girişimde bulunulması çok korkutucuydu. Rıza Kocaoğlu Nasuh karakterini çok iyi canlandırmış diye yorumluyorum.
Dizinin son sahneleri de çok güzeldi; şu sıralar çöken birçok sistem varken belki bizlere umut olur diye düşünüyorum. Gündemde olan Yenidoğan Çetesi gibi sağlık kurumlarına güveni zedeleyen bir konumuz varken, dizide de bu gibi olaylardan bahsedilmesi çarpıcıydı. Verilen birçok mesaj kamu spotu gibi değil, senaryoya uyumlu şekilde işlendiği için de izlemesi güzeldi. Dizide olduğu gibi erdemli bir polis, erdemli bir gazeteci ve erdemli bir halk olduğunda bir şeyleri düzeltmek belki de zor değildir.
Her ne kadar final sahnesi devamının gelmeyeceği hissini verse de 2. sezon beni çok mutlu eder. Bu tarz diziler izlemeyi bence herkes özledi. Son zamanlarda dijital platformlarda yayınlanan birkaç dizi dışında iyi bir içerik göremiyorum. Çekimi, müzikleri verilmek istenen mesaj çok yerindeydi. Asaf’ın kıvrak bir zekayla ve işleyen planlarıyla bir sonraki adımı merak uyandırdığı için izleyiciyi aktif tutuyor. Bütün bu yaşananların hangi sırada yapıldığı da kurguda güzel gösterilmiş. Bundan dolayı soru işareti kalmadan biten bir dizi diyebiliriz. Fakat şöyle bir dipnot verebilirim. Son sahnede gerçekleşen kazayla Payen Kuyern’i bitirdiğini sahne bana çok gerçekçi gelmedi. İllegal işleyen çarklar ve sistemler hakkında güvenimiz sarsıldığı için birinin tutuklanıyor olması ve kurduğu sisteminin de onunla beraber tarihe gömülmesi sadece dizilerde olur gibi geliyor. Her şeye rağmen Asaf gibi adı üzerinde erdemli insanlara çok ihtiyaç var…
Asaf: Erdem