A Common Crime: İnceleme (ICAPFF Özel)
Suç ve Ceza Film Festivali’nin uzun metraj filmleri arasında yer alan Kolektif Suç; Francisco Marquez’in direkt olarak devleti ve polis gücünü, halkın zayıf kesimindeki bireyler üzerinde işledikleri suçlar için eleştirdiği oldukça başarılı ve etkileyici bir film. 2019 yılında Arjantin Devleti’nin her 19 saatte bir kişiyi öldürdüğünü ve bu kurbanların çoğunun 25 yaşın altındaki yoksul gençlerden oluştuğunu söylüyor yönetmen. Ve filminde bu suça, aynı duruma kurban giden Kevin ile dikkat çekiyor.
Filmde Arjantin’in alt tabaklarındaki atmosfer açıkça gözler önüne seriliyor. Ancak konu, buradaki ortamdan ziyade üst tabakadan sayılabilecek sosyoloji profesörü Cecilia’nın üzerinden ilerliyor. Cecilia, evinde çalışan yardımcısının oğlu Kevin’ın polis tarafından fiziksel tacize uğradığına şahit olmasına rağmen yağmurlu bir gecede kapısını çalan çocuğa, korkması sebebiyle kapıyı açmıyor ve ertesi gün polisler tarafından öldürülen Kevin’ın cansız bedeni nehrin içinde bulunuyor. Bu noktadan itibaren film bir sosyal drama olmaktan çıkıp yavaş yavaş psikolojik korku türüne doğru evriliyor. Kadının hiç durmadan artan suçluluk duygusu yüzünden yakınlarının gözleri önünde, çaresizce akli dengesini yitirmesini onunla empati kurarak seyrediyoruz.
Bazı sahnelerdeki uzun ve boş çekimler gereksiz gibi gözükse de aslında filmdeki hissiyatı sindirebilmemiz için bize zaman sunuyor. Filmin aşırı doğal işleyişi ilk başta garipsememize yol açsa da günlük hayatın silsilesinden bize sunduğu sahnelerle ve başrolümüz Elisa Carricajo’nun başarılı oyunculuğuyla tamamlanınca güzelleşiyor. Etrafımızda gerçekleşen haksızlıkları, suçları ve bir ruhun suçluluk hissiyle yavaş yavaş ama derinden çöküşünü içimize işleyerek anlatması; film sonunda da aynı ruhun içinde bulunduğu psikolojik karmaşıklığı gözler önüne sunarak son noktayı koymasıyla filmin gerçekten başarılı olduğunu düşünüyorum.
A Common Crime: İnceleme (ICAPFF Özel)
Liva Deren Dağdeviren’in Diğer Yazıları İçin Tıklayın.
4 Yorumlar
Kaliteli film kaliteli yazı
Filmdeki göndermeler ve izleyiciye duyguyu birebir yaşatması harika… Yazı için teşekkürler
Listeme ekledim, güzele benziyor. Teşekkürler
Güzel bir inceleme olmuş filmi listeme ekledim.