Little Fires Everywhere: Annelik Nedir (İnceleme)
Annelik nedir? Bir çocuğu 9 ay karnında taşıyıp vücudunun, hormonlarının türlü türlü değişikliğe uğraması mıdır yoksa bir çocuğu büyütmek yetiştirmek istemek sevgi vermek istemek midir? Bir çocuğa annelik yapmak için doğurmak mı gereklidir? Kadınların anatomik yapısı gereği yeni bir insan doğurması mıdır annelik? Kafa karıştırıcı aynı zamanda tartışılması gereken bir konu annelik.
Başrollerini Reese Witherspoon (Elena Richardson) ve Kerry Washington (Mia Warren)ın paylaştığı 202 yılı yapımı aynı adlı kitabın uyarlaması olan Hulu yapımı 8 bölümlük bu mini dizide Shaker Heights, Ohio’da farklı 4 annenin hayatlarının bir kısmını izliyoruz.
5 dalda Emmy adaylıklı (Kerry Washington En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığı aldı.) 90lar döneminde geçen dizide Mia ve kızı Pearl’ün Shaker’da yollarının Elena ve ailesiyle kesişmesiyle başlıyor.
Elena 4 çocuklu, mükemmeliyet takıntılı, çocukları için gazetecilik kariyerinden vazgeçmiş avukat bir eşe sahip beyaz bir anne; Mia ise özgür ruhlu, çocuğu için yaşayan sanatla uğraşan bekar, siyahi bir anne. Böyle yazdığımda karakterler arasındaki ekonomik, sosyal farklılıkları az çok anlamışsınızdır ama hayır bu klasik ırkçılık konulu bir hikaye değil. Bu hikaye 4 farklı annelik yorumu.
– Buradan İtibaren Spoiler İçermektedir –
Yolları kesişen anne olmaları haricinde ortak hiçbir yönleri olmayan iki kadının bir araya gelmesiyle başlayan; farklı çocuk yetiştirme stilinden tut farklı arkadaş çevreleriyle ve sosyoekonomik durumlarıyla dallanıp budaklanan bir olay döngüsü, bir yaklaşım, bir mini dizi Little Fires Everywhere.
İlk bölüm bir yangınla başlıyor, kimin çıkardığı belli olmayan Elena’nın evini kül eden bir yangın. Sonrasında bizi biraz geriye götürerek Mia’nın Shaker’a gelmesiyle olayların gelişmesi ve yangınla sonlanmasını izliyoruz. Sezon boyunca yangın nasıl çıkmış olabilir, kim neden çıkardı sorularına farklı bir sürü yanıt buluyorsunuz ve finalde size sürpriz yapmıyor hatta bence biraz kalitesiz bir son izliyorsunuz. Ki bence zaten olay yangın değildi olay Mia, Elena, Linda ve Bebe’nin annelik yaklaşımının yansıtılmasıydı.
Mia ve Elena hakkında biraz bilgi verdim yukarıda olayları anlatabilmem için Linda ve Bebe hakkında da bir bilgi vermem gerekiyor. Linda (Rosemarie Dewitt), Elena’nın en yakın arkadaşı, uzun yıllardır çocuğu olmamış evlatlık edinme sürecinde olan evli bir anne; Bebe (Huang Lu) ise Mia’nın birlikte çalıştığı, garson maaşıyla bebeğine bakamadığı için onu bir kış gecesi itfaiye istasyonuna terk eden ama her gün acısıyla yaşayan bekar, bebeğini terk ettiği günden beri arayan, Amerika’da kaçak yaşayan bir anne.
İkili ilişkiler yerine oturmuşken asıl oturmayan şey sanırım 4 farklı annenin nasıl bir araya geldiği. Elena arkadaşı Linda’nın evlatlık edinme sürecindeki bebeği Mirabelle için 1. Yıl kutlaması yapıyor ve bu kutlamaya da fotoğrafçı olarak Mina’yı tutuyor. Mia ise Bebe’nin terk etmek zorunda kaldığı May Ling’ den haberdar. Tahmin edersiniz ki o akşam bir takım olaylar yaşanıyor ve Bebe çocuğunun velayeti için dava açıyor. Bu aşamada sormam gereken bir soru var: hakim olsanız çocuğun velayetini kime verirsiniz?
Çocuğuna parası olmadığı için bakamayan ve hayatında bir senede hiçbir şey değişmemiş ve yine aynı duruma düşebileceği yüksek olasılık olan fakat onu doğurduğu için geri isteyen Bebe’ye mi yoksa bir çocuğa annelik yapmak isteyen onu büyütmek sevmek iyi bir hayat sürmesini isteyen durumu gayet iyi olan Linda’ya mı? Zaten bu soruyla tartışıyoruz dizide annelik kavramını biraz. Doğurduğu için Bebe velayetini almalı mı doğru olan bu mudur yoksa ona iyi şartlarda bakabilecek en az Bebe kadar sevgisini verebilecek Linda mı velayetini almalı? Başta da söylediğim gibi tartışılması gereken bir konu.
Mia ve Elena’nın annelikleri nerede ayrılıyor az çok tahmin etmişsinizdir. Aşırı düzenli, mükemmeliyetçi anne ve sanatçı Özgür bir anne. Elena için ilk üç çocukta bu özellikleri sorun olmasa da son çocuğu Izzy (Megan Stott) ile bu özellikleri yüzünden sınanıyor. Izzy annesiyle anlaşamayan, okulda dışlanan, diğer kardeşleri gibi olmayan, annesinin onu sokmak istediği kalıplara girmek istemeyen bir genç kız. Kontrolcü bir annenin ne kadar zorlandığını anlamak zor olmasa gerek. Mia ise çocuğuna babasının kim olduğunu başından beri söylememiş, sürekli yer değiştirdikleri bir hayatı yaşamak zorunda bırakmış. Ne kadar büyüdüğü sırada bunlar sorun olmasa da Pearl (Lexi Underwood) lise çağında ve Richardson ailesiyle yakınlaşmasıyla da baba eksikliğini hisseden olayları öğrenmek isteyen ki bunda gayet de haklı olduğunu düşündüğüm bir genç kız.
Bu saydığım 4 annenin de hem kendi çocuklarına hem de diğer çocuklara karşı olan tutumlarından birkaç çıkarım yapabiliyorsunuz. Benim çıkarımlarım:
May Ling/Mirabelle’in velayetini Linda’nın alması gerektiği, Mia’nın Elena’ya yukardan baktığı tavrını değiştirmesi gerektiği ve Elena’nın da biraz rahatlaması gerektiği.
Çıkarımlardan bahsederken oyunculuklara da değinmek gerekiyor. Kerry Washington nasıl Emmy Adaylığı aldı bilemiyorum, kendisini izlerken irrite olduğum çok sahne oldu ve performansı Mia karakterinin sevilmemesine yol açmış olabilir yorumunu yapmadan edemiyorum. Reese Witherspoon benzer karakterleri oynuyor olsa da yine işini yapmış ve bazen hem sevdiğimiz hem de rahatsız olduğumuz orta yaşlı kadın karakteri iyi oynamış. Warren ve Richardson çocukları için seçilen oyuncular da gayet başarılı iş yapmış. Klişe karakter olsa da ekranda sırıtan genç oyuncu yok en azından. Huang Lu’nun performansı ise ne öldürüyor ne güldürüyor orta şeker, Rosemarie Dewitt çaresiz, anne olmak isteyen kadını iyi yansıtmış fena değil.
Söylemek istediğim ama söylememeyi tercih ettiğim çok şey var hala. Kafanız karıştıysa, Olayları merak ettiyseniz izlemenizi öneririm. Sıkmayan, akan orta kalitede bir yapım olmuş. Ne izledim ben demezsiniz ama wow ne diziydi de demezsiniz. Neyse aynı görüşü farklı şekilde yazıp durmak yerine burada duruyorum. İzlemeye karar verirseniz yorumlara yazmayı unutmayın.
Little Fires Everywhere: Annelik Nedir (İnceleme)
Ahsen Aktaş’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.