Lockwood&Co: Hayalet Serüveni
Doğaüstü güçlerin ele geçirdiği, hayaletlerle dolu bir gelecekten herkese merhaba. Bugün sizlerle Netflix’te 27 Ocak tarihinde yayınlanan Lockwood&Co dizisinden konuşacağız. Dizi Jonathan Stroud’ın aynı adlı kitap serisinden uyarlanmış olup birinci sezon ilk iki kitabın olay örgüsünden bahsetmektedir. Dizinin yaratıcılığını komedyenliğiyle bilinen Joe Cornish üstlenmiştir. İlk sezon toplam sekiz bölüm sürmüş ve sezon sonunda ikinci sezonun geleceği sinyalleri verilmiştir. Zaten ilk sezon daha çok karakterleri, olayların yaşandığı dünyayı tanıtmak için yapılmış gibiydi.
Dizinin başrollerini Ruby Stokes (Lucy Caryle), Cameron Chapman (Anthony Lockwood), Ali Hadji-Heshmati (George Karim) canlandırmıştır. Ruby Stokes haricinde diğer oyuncuların ilk işi olduğunu söyleyebiliriz. Ruby Stokes yine Netflix’de yayınlanmış “Bridgerton” dizisinde rol almıştır. Fakat oyunculuk olarak bakıldığında hepsini beğendiğimi söyleyebilirim. İlk bilinen işleri olsa da iki genç aktörde karakterlerini doğru anlamış ve gelişimlerini seyirciye güzel yansıtmayı başarabilmişler.
Kısaca dizinin konusundan bahsedeceğim o yüzden bu paragrafta biraz spoiler bulunmaktadır, bilginize. Dizi bir hayalet avının tam ortasında olan Lockwood ve Lucy ile başlıyor ve ardından geçmişe dönerek Lucy’nin bu ekibe nasıl katıldığını izliyoruz. İlerleyen zamanda ise üç kişilik bu küçük ajans Problem olarak adlandırılmış hayalet döneminin büyük sırları ile karşı karşıya kalıyor. Problem denilen dönemin nasıl başladığı kimse tarafından bilinmezken bir anda ortaya çıkmış olan iki kişi hayaletleri avlamaya başlar ve dönemin en ünlü isimleri olurlar. Problem’in nasıl başladığına kafayı takmış olan George, ailesiyle ilgili sırlar saklayan kibirli Lockwood ve hayallerini gerçekleştirmeye çalışırken kendisini her şeyin odağında bulan Lucy birbirlerine aile olup hayaletler ve yaşayan suçlularla baş etmeye çalışır.
Dizi boyunca aslında bir sistem eleştirisi de yapılmış. Sadece üç çocuğun olduğu bu ajans hep yetişkinler tarafından kontrol altına alınmaya çalışır fakat kimse bunu başaramaz. Üstüne üstlük başına buyruk olan bu üç çocuk çok yetenekledirler ve sistemin belki de ta kendisi olan kişilerin işlerini bozarlar.
Dizide karakter gelişimlerinin başarılı yansıtıldığını ve oyuncularında bunu gerçekçi bir şekilde oynayabildiğini düşünüyorum. Lockwood başta kibirli, hırslı, vurdumduymaz bir karakter iken sezonun sonuna belli adımlarla gelerek gelişmeyi başarır. Daha düşünceli ve daha açık olmayı öğrenir. George ise en başta sosyal açıdan yetersiz, dalgacı bir kişilik iken sonunda kendi değerini kabul eden ve duygularını gösterebilen biri haline gelir. Burada bunlara sebep olan ise Lucy’dir. Bu nedenle Lucy herhangi bir değişim ve gelişim göstermez. Bence Lucy ikinci sezonda değişen bir karakter olacak ve onu daha iyi tanıyabileceğiz.
Hikaye kitapta da olduğu gibi Londra’da geçmektedir. Dizi Londra unsurunu bence çok iyi kullanmayı başarabilmiş. Seçilen mekanlar, havanın hep sisli olması, tarihi mekanların tanıtımı diziye harika bir hava katmış. Hayaletleri yakalamak için gittikleri yerler sayesinde birçok dini ve tarihi mekanı dizide gezme fırsatımız olmuş. Bu mekanları hayalet hikayelerinin merkezine koyarak daha etkileyici unsurlar yaratmayı başarmışlar.
Dizinin başka bir etkileyici unsuru ise bana göre müzik seçimleri olmuş. Aksiyon sahneleri, gizem sahneleri dizide çok önemli bir yer kaplamakta ve müzik sayesinde bu sahneler seyirciyi daha içine alabilen bir şekilde kurulmuş. Bu sahnelerde kullanılan kamera açıları ve hareketleri de oldukça başarılıydı. Bu sayede yavan durabilecek sahneler ilgi çekici hale getirilebilmiş.
Fakat her ne kadar bir sürü iyi özelliğe sahip olsa da hikayede çok fazla klişelerin olduğunu söyleyebilirim. Kitapta da bu kadar klişe var mı bunu bilmiyorum fakat ben diziyi izlerken bazı karakterlerin nasıl davranacağını ve nelere yol açacağını çok kolay anlayabildim. Bu dizi ile ilgili en hoşuma gitmeyen nokta bu oldu.
Fakat bu klişelere rağmen sürükleyici, eğlenceli ve merak unsurunu ayakta tutabilen bir iş olduğunu söyleyebilirim. Doğaüstü hikayeleri, hayaletleri, gizemleri seviyorsanız bu karanlık dizi kesinlikle tercihleriniz arasında yer almalı. Şimdiden iyi seyirler.
Lockwood&Co: Hayalet Serüveni