Extraordinary Attorney Woo: Ön Yargılarımızı Kıralım
Otizmin en temel belirtisi göz teması kuramamalarıdır. İsmi ile çağrılan bireyler genelde tepki vermez ve neredeyse hepsinde konuşma problemi vardır. Peki sizce başarılı olmak için iletişim becerisi yüksek, mücadeleci ve atak özellikler taşıması gereken avukatlardan birisi otizmli olsaydı? Ne kadar başarılı olabileceğini izleyebileceğiniz Extraordinary Attorney Woo hem içinizi ısıtacak hem de sizi hayran bırakacak bir senaryoya sahip.
29 Haziran 2022’de yayınlanmaya başlayan dizi henüz bölümlerini tamamlamadı. Çarşamba ve perşembe günleri haftada iki bölüm olmak üzere yayınlanan dizinin toplam on altı bölüm olması planlanıyor. Bölümleri süresi ise genelin biraz daha üstüne çıkarılmış 60-80 dakika arası olarak belirlenmiş. Genelde her bölümde farklı bir davayı çözmeye çalıştıkları için sürenin uzun tutulması normal. Yoo In-shik tarafından yönetilen dizinin oyuncu kadrosunda Hello, My Twenties!, Hot Stove League, Do You Like Brahms?, The King’s Affection’da yer almış olan Park Eun-bin, Asia Artist Awards ve KBS Drama Awards’da ödül kazanmış olan Kang Tae-oh, yan rollerde onlarca yapımda oynamış olan Kang Ki-young gibi isimler yer alıyor.
İlk bölümde doğduğundan beri hiç konuşmayan bir kız çocuğunun babası haksızlığa uğradığı saniyede sesini çıkarması ile dikkatler ekrana çekiliyor. Zamanında başarılı bir hukuk öğrencisi olan babanın bir kenarda duran hukuk kitapları meğerse Woo Young-woo’nun dikkatini çekmeyi başarmış. Okuduğu bütün maddeleri daha o yaşında ezberlemiş olan çocuk için hukuk fakültesinde okumak kaçınılmaz bir gerçek halini alır. Woo Young-woo, 164’lük yüksek bir IQ’ya, olağanüstü bir hafızaya ve yaratıcı bir düşünme biçimine sahiptir ancak duygusal zekâsı düşüktür ve sosyal becerileri zayıftır. Henüz kendi kendini idare etmekte yeterince bireysel olamasa da üniversiteyi başarıyla tamamladığı, kalabalık metrolarda sakin kalarak ulaşımını sağlayabildiği ve mezun olur olmaz iyi bir şirkette avukatlığa başlayabildiğini görüyoruz.
Tabii bunları başarmış olması bile mükemmelken iş hayatında karşılaşacağı zorluklar bir bir seyirciye gösteriliyor. Toplum içinde konuşulması gereken şeyler, göz teması, takdim, sorulara cevap verme sıklığı gibi değişkenler nedeniyle ilk başta soğuk karşılanan karakterimiz olaylara kimsenin bakmadığı taraflardan bakarak herkesi daha ilk davadan şaşırtmayı başarıyor. Bütün maddeleri biliyor olması onları ne kadar güzel kullanabileceğini gösteriyor. Bazen duygusal baktığı için bazense analitik düşündüğü için yıllardır avukatlık yapan meslektaşlarından çok daha ön plana geçebiliyor. İkinci bölümdeki gelinlik faciasında davalının istediği miktarı alabilmesi mümkün değil derken konu bambaşka noktalara geldi ve istenen miktar aldı başını gitti… Aynı bölümün sonunda k-dramalarda alışkın olmadığımız gelenek karşıtı duruşlara rastlamaktayız sanırım Netflix’in ülkelerdeki yaygınlığı arttıkça projeler de daha keskin olmaya başlıyor. Güney Kore için bu durum Squid Game sonrası yapımlarda daha çok belirginleşti gibi duruyor.
Otizmli bir bireyi oynamak çok kolay değildir. Abartmadan yeterince oynamak gerekir. İlk bölümlere bakarak yorum yapmam gerekirse beklediğimden çok daha iyi bir performansla karşılaştım ancak dizi ilerledikçe bu durum stabil kalır mı ondan pek emin değilim.
Dizinin balina konseptini çok iyi kullandığını düşünüyorum. Woo Young-woo’nun odasında her şeyi en ince ayrıntısına kadar balina ile bezemiş olmaları yetmezmiş gibi her bölümde balina geçişleri için yoğun görsel efekt kullanılmış. Sadece sözlü şekilde de balina konseptini devam ettirebilirlerdi zor yolu seçerek benden artı puan almaya hak kazandılar. Bu efektler k-drama veya anime izlemeye alışık olmayanlar için saçma veya ciddiyetsiz gelebiliyor ama bence bu dizinin saf çocuksu ruhu için çok uygun bir çalışma olmuş.
Extraordinary Attorney Woo: Ön Yargılarımızı Kıralım