Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Bir Zamanlar Gelecek: 2121: Gerçekçi Bilim Kurgu Budur

Bir Zamanlar Gelecek: 2121: Gerçekçi Bilim Kurgu Budur

Yazar: Oğuzhan Güre

Bir Zamanlar Gelecek: 2121: Gerçekçi Bilim Kurgu Budur

Türkiye’nin ilk uzun metraj kadın bilim kurgu ve distopya yönetmeni Serpil Altın’ın yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Bir Zamanlar Gelecek: 2121’i Ankara’da Kült Kavaklıdere Sineması’nda izleme fırsatı buldum. Dünya çapında birçok ödüle layık görülen film, aynı zamanda Türkiye’nin ilk sürdürülebilir filmi unvanını da taşıyor.

Film, iklim krizi ve kıtlık dolayısıyla 21. yüzyılın sonlarına doğru dünyanın yaşanamaz bir hale gelmesinden sonra çoğu insanın ölmesi üzerine hayatta kalmayı başaran bir grup insanın yer altında bloklar kurmasını ve orada yaşamaya başlamasını anlatıyor. Ancak şöyle bir sorun var ki, yeni bir bebek doğacağı zaman ailenin en yaşlı kişisi ölmek zorunda. Film boyunca yer altında yaşayan ve yeni bir bebek bekleyen bir aileye konuk oluyoruz.

Bir Zamanlar Gelecek: 2121, bir üçlemenin ortanca filmi. Bu filmde Genç Yönetim’in kurmuş olduğu sistemi, bu sistem içerisindeki yaşamı, insan ilişkilerini izliyoruz. İlk filmde Genç Yönetim’in kuruluşunu, son filmde ise yeryüzüne dönüşü izleyeceğiz.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki Bir Zamanlar Gelecek: 2121, benim izlediğim en gerçekçi bilim kurgu yapımlarından birisi oldu. Serpil Altın’ın yaratmış olduğu bu dünyada, ileride böyle bir şey yaşanırsa nasıl olur acaba diye kendime sorduğumda vereceğim muhtemel cevaplardan birisini izledim. O kadar doğal bir yaşam izliyoruz ki filmi izlerken “Gerçekten de böyle olur mu acaba?” diye sorgulamaktan alamadım kendimi.

Herkesin kendi hayatından, kendi kaygılarından bir şeyler bulabileceği bu filmde, hikaye ve karakterler o kadar bizden ki çok kolay bir şekilde bağlantı kurabiliyoruz. Neredeyse tek mekan diyebileceğimiz bir kurguya sahip. Daha çok sistemi öğrendiğimiz ve insan ilişkilerine odaklandığımız bu filmde bu tercih gerçekten çok başarılı olmuş. Bu tercihin arkasında ekonomik sebepler olduğunu da söylemeden geçmemek gerekiyor çünkü filmin bütçesi oldukça düşük. Filmi izledikten sonra bu kadar düşük bir bütçeyle böyle bir film çekebilmenin büyük bir başarı olduğu konusunda sizlerle hem fikir olacağımı düşünüyorum.

Filmdeki tüm oyunculuklar da gerçekten çok başarılıydı. Selen Öztürk Anne karakterini, Çağdaş Onur Öztürk Baba karakterini, Ayşenil Şamlıoğlu Büyükanne karakterini ve Sukeyna Kılıç Genç Nesil karakterini canlandırıyor. Tüm oyuncular film boyunca güzel bir performans gösterse de özellikle Selen Öztürk’ün performansını değerlendirmek istiyorum. Filmin ana odağı olan Anne karakterini bu kadar iyi anlamamızda, karakterle bu kadar bağlantı kurmamızda kendisinin karakterle bütünleşmesinin büyük bir katkısı var. Filmi bu kadar güzel ve etkileyici yapan en önemli unsur da kendisi olabilir.

Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filminde yönetmen Serpil Altın, ilk uzun metrajlı filmi olmasının da etkisiyle kendisini etkileyen filmlere, dizilere ve fikirlere film boyunca yer vermiş. Şimdi teker teker söylemek istemiyorum ancak filmi izlerken birçok tanıdık iz göreceğinize eminim.

Filmin odağına Anne karakterini alması da filmin ayrı bir güzelliği. Ülkemizde maalesef çokça erkek egemen hikayeler izliyoruz. Ana karakterlerin neredeyse tamamı erkek. Ancak bu film her ne kadar bir aileyi konu edinse de tamamen kadın karakterlere odaklanıyor. Başta Anne karakteri olmak üzere, Büyükanne ve Genç Nesil karakterlerinin de filmin başından sonuna kadar olan gelişimleri izleyicilerde büyük bir etki yaratıyor.

Yönetmen Serpil Altın’a ve tüm film ekibine bizim ülkemizden de böyle filmler çıkabileceğini göstermiş oldukları için buradan çok teşekkür ediyorum.

Yazımın başında filmin birçok ödül aldığından bahsetmiştim. Yazımı bitirirken filmin almış olduğu ödülleri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Londra Bilim Kurgu Festivali – En İyi Film Ödülü
Phoenix Uluslararası Korku ve Bilim Kurgu Festivali – En İyi Bilim Kurgu Filmi
Not Film Festivali – En İyi Yönetmen
Berlin Kadın Yönetmenler Festivali – Eşşiz Hikaye Anlatımı
Sidney Bilim Kurgu Film Festivali – En İyi Film
Cinema d’iDEA Uluslararası Kadın Filmleri Festivali – En İyi Film & En İyi Kadın Oyuncu
Brooklyn Bilim Kurgu Festivali – En İyi Film

Bir Zamanlar Gelecek: 2121: Gerçekçi Bilim Kurgu Budur

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...