Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Submissão: Teslimiyet (İnceleme)

Submissão: Teslimiyet (İnceleme)

Yazar: Ahsen Aktaş

Submissão: Teslimiyet (İnceleme)

Submissão (Teslimiyet), Suç ve Ceza Film Festivali sayesinde izlediğim bir diğer film oldu. Leonardo Antonio’ nun yönetmenliğini üstlendiği 2020 yapımı, dili Portekizce olan filmde kocasının tecavüzüne uğramış Lucia’nın adalet arayışını izliyoruz.

En genel anlamıyla tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Kişilerin birlikte olup olmaması rıza dışında yaşana bu şiddetin tecavüz olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bir grup insanın hala kafasının karışık olduğu bu konuya açıklık getirmek istedim. Keza filmde de bu tipte insanlar mevcut.

Evlilik kavramı, evlilik içi fiziksel ve psikolojik şiddet ve tecavüz konularını odağa alınan film başarılı bulduğum bir yapım oldu. Zaman kavramının kopuk olması filmle ilgili yapacağım tek olumsuz eleştiri olabilir onun haricinde konuyu izleyiciye aktarması konusunda daha önce de belirttiğim gibi başarılı bir yapım.

Filmden genel olarak bahsedecek olursam olay örgüsü Lucia’nın evinden apar topar çıkmasıyla başlıyor. Ağlamış ve belli ki şokta olan Lucia’yı bir diğer sahnede şikayette bulunurken izliyoruz. İfade vermesi, destek grubuna katılması ve kendine yeni bir hayat kurmasıyla günümüzde hala yaşanmakta olan bu çirkin olayın gerçekçi ve aynı zamanda acı bir yansıması olarak Lucia ile bu süreci geçiriyoruz.

İzlerken en etkilendiğim sahne mahkeme sahnesi oldu. Erkek egemenliğindeki dünyanın mahkeme salonunda hakim, savcı ve diyaloglarla yansıtılması çok güzel olmuş. Mahkemede kendini erkeklere ve onların sığ düşüncelerine karşı savunan Lucia ile birlikte her türlü duyguyu hissediyorsunuz: hayal kırıklığı, kızgınlık, üzüntü ve mutluluk. Mahkeme sahnesini izlemek açıkçası benim için kolay olmadı, boğazımın düğümlendiği, ekranı yumruklamak istediğim çok yer oldu. Bunun sebebi hassas olduğum bir noktanın üzerinden karşıt görüşlerinde aktarılması. Bu sebeple filmden nefret etmedim asla çünkü bunlar hayatın gerçekleri ve bu yüzden çok güçlü bulduğum bir sahne oldu.

Kadın bedeni ve kadın hakları üzerine erkek bireylerin yorum yapmaları ve hatta karar mevkiinde bulunmalarının saçmalığı hakkında konuşmaya başlarsam duramayacağım aşikar. Bu yüzden hiç başlamıyorum. İzlerken bazı yerlerde sizi rahatsız edecek olan bu film gerçekliğin başarılı bir aktarımı olmuş.

Submissão: Teslimiyet (İnceleme)

Ahsen Aktaş’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...