Anasayfa İncelemelerFilm İncelemeleri Disco Boy: İki Yaşam Bir Gerçeklik

Disco Boy: İki Yaşam Bir Gerçeklik

Yazar: Cemre Zeynep Çelik

Disco Boy: İki Yaşam Bir Gerçeklik

Başrollerinde Franz Rogowski, Laetitia Ky, Mutamba Kalonji gibi oyuncuların yer aldığı Disco Boy filminin ekip gösterimi; yönetmeni Giacomo Abbruzzese’nin katılımıyla Kadıköy Sineması’nda gerçekleşti. Disco Boy, Giacomo Abbruzzese’nin yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi olarak karşımıza çıkıyor.

Franz Rogowski’nin filmde canlandırdığı Aleksei ve arkadaşı, bir grupla yola çıkarak Belarus’tan 3 günlük bir vizeyle Polonya’ya gidiyorlar ve Fransa’ya ulaşmayı hedefliyorlar. Aleksei bu yolculuk sırasında arkadaşının hazin bir şekilde boğularak ölmesine tanıklık ediyor. Bu olaydan sonra yine yoluna devam ederek Fransa’ya kadar vize ve pasaportu olmadan gidiyor.

Filmin bu anlarında paralel bir sahnede Nijer Deltası’nda emperyalizme karşı savaşan Jomo (Morr Ndiaye) ve Udoka’yı (Laetitia Ky) görüyoruz. Jomo isyan ve mücadele içindeyken kız kardeşi Udoka ise oradan kurtulmanın bir yolunu arıyor. Jomo öfkeli ve saldırgan kişiliğiyle öne çıkarken, Udoka’nın daha sakin ve temkinli bir imaj sergilediğini görüyoruz. Ayrıca Nijer Deltası’nda yaşayan halkın da normal dünyadan kopuk ve kendi hallerinde bir yaşam sürdüklerini, enerji ve güç kullanımının yarattığı çevreci bir isyan halinde olduklarını söyleyebiliriz.

Fransız Lejyonu’na katılmak isteyen Aleksei, güçlü bir eğitim ve mücadele vermek zorunda kalıyor. Fransız Lejyonu’nun yıldırıcı ve zorlu eğitimine katılanların sayısı oldukça fazla olsa da, bu eğitimden yalnızca birkaç kişi seçiliyor. Aleksei de bunlardan biri. Eğitim ne kadar zorlu olursa olsun vazgeçmeyen ve sonuna kadar direnen Aleksei, Fransız kurallarına git gide alışmaya çalışıyor.

Aleksei’nin eğitimini tamamladığı ve komanda grubuna katıldığı sırada; Nijer Deltası’na giden bir grup Fransız, Jomo ve arkadaşları tarafından esir alınıyor.  Nijer Deltası ve Fransa arasındaki bağ; Aleksei’nin bağlı olduğu komanda grubunun Nijer Deltası’ndaki rehineleri kurtarma göreviyle somut olarak kuruluyor. Aleksei görev sırasında Jomo ve Nijer Deltası ile psişik bir bağ kurarken, deltada çıkan bir yangın sırasında zor bir karar vermek durumunda kalıyor. Kalbini mi dinleyecek yoksa görevinin gereklerini mi yerine getirecek? Bu sorgulama hayatında vereceği diğer kararları da etkileyecek.

Filmde Aleksei ve Jomo’nun dünyasını birleştirmek için kullanılan dans motifleri ve müzikler de ilgi çekici.  Özellikle Udoka’nın dans ettiği sahneleri sıklıkla görmekteyiz. Bu dans ilerleyen zamanlarda filmdeki sahnelerde Udoka ve Aleksei arasındaki bağın temsili olarak görülmekte. Ayrıca filmde şamanizme gönderme yapan sahnelerin de oldukça fazla olduğunu görüyoruz.

Film müziklerinin bestecileri Vitalic ve Maxence Dussère, sahnelerde izleyicilere adeta elektronik müzik şöleni yaşatıyor. Film sonunda yükselen alkışlar eşliğinde yönetmen Giacomo Abbruzzese salona geliyor. Abbruzzese; filmi 10 yıldır düşündüğünü ve tasarladığını ifade ediyor. Özellikle sistem eleştirisi yapılan yapımlarda bütçe bulmanın zorluğuna dikkat çekti. Bütçe bulmanın zorluğunun hangi ülkede olursa olsun fark etmediğini, birçok ülkede çekim yaptığını ve bu alandan sayısız insanla iletişim kurduğunu belirten Abbruzzese, çekimler sırasında neredeyse 7 kg verdiğini ifade ediyor 🙂

Sonuç olarak Disco Boy; çekim mekanları, görüntüleri, senaryosu ve müzikleriyle çok başarılı ve sizi zaman zaman sorgulatacak bir film olmuş. Bu tür yapımlara ilgisi olan herkesin izlemesini tavsiye ederim.

Disco Boy: İki Yaşam Bir Gerçeklik

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...