Deux: Sadece İkimiz

Yazar: Hüseyin Emre Yalçınkaya

Deux: Sadece İkimiz

Deux” (İkimiz), İtalyan yönetmen Filippo Meneghetti tarafından yönetilen 2019 yapımı olan film şu anda Mubi’de. “Deux”, 2020 yılında Fransa’yı Oscar yarışında temsil etmiştir. Film, iki kadının toplum tarafından dışlanan bir ilişkiyi bir aşkı konu alıyor. Yönetmen, antropoloji eğitimi ve sinema geçmişiyle filmin hikayesine ve anlatımına derinlik katıyor.

Filmin başrollerini iki olağanüstü aktrisle Barbara Sukowa ve Martine Chevallier gibi tanınmış oyuncular üstleniyor. Sukowa daha önce Rainer Werner Fassbinder’in “Berlin Alexanderplatz” filminde yer alan, Chevallier ise Fransız yapımlarında önemli rollerde bulunan oyunculardır.

İki emekli kadın olan Nina (Barbara Sukowa, yoğun bakışlı, öfkeli, bekar bir kadın) ve Madeleine (Martine Chevallier, tatlı, melankolik ve genellikle çekingen), birbirlerini tutkuyla sevmekle birlikte ilişkilerini gizlice, Madeleine’in çocuklarının gözünden gizleyerek yaşamaktadırlar. Herkes için onlar sadece kapı komşusudur. Aynı katta, aynı binada, karşılıklı yaşıyorlar. İki kadının gerçekten de kendi alışkanlıkları vardır: kendi dairelerinin kapıları ardına kadar açıktır ve birbirlerine karşı açık bir aşk vardır. “Deux”, dokunaklı bir doğruluk ve yardımseverlikle, iki kadını birbirine bağlayan aşka odaklanır. Zamanla hayati, yoğun ve neredeyse içgüdüsel hale gelen bir tutkudur. Madeleine nihayet ailesine gerçeği açıklamaya ve Nina ile Roma’ya taşınmak için her şeyden vazgeçmeye karar verirken, çocuklarını incitmekten ve eşcinselliğini ifşa etmekten korktuğu için tereddüt eder ve sessiz kalır.

İki aşık arasındaki tartışmanın ardından Madeleine felç geçirir. Sonrasında Nina’nın Madeleine’le buluşabilmek ve ona erişmek için bir sürü riski göze alır. Belki de bu filmi bu kadar güzel yapan şey budur: iki insanı birleştiren her şeyi tüketen tutkuyu göstermek için aşkın sınırlarını gözler önüne serer.

Film, Michael Haneke’nin (Amour, 2012) tarzında keskin bir gerçekçilik dokunuşuyla hem yaşlılık hem de aşk konusu işliyor. Filmdeki eşcinsel ilişki cinsel dürtülerden çok bu iki kadının birbirine olan duygularını anlatma amacını taşıyor. Haneke’nin filmi “Amour” gibi her şeyi göz önünde bulunduran, anıları hatırlatan, zaman geçip hastalık ortaya çıktığında, her ne olursa olsun ana konusu aşk olarak kalan bir konuyu amaçlıyor. Filippo Meneghetti bizi bu iki kadının varoluşlarının nihai hazinesini sunar: eylemlerinin sonuçlarını geride bırakarak birlikte olma özgürlüğünü…

Son bir dansa giden bu aşk hikayesinde son sözler:

La terra, la terra, la terra
Sarà senza frontiere
La terra, la terra
Ci porterà fortuna
(Dünya, dünya, dünya
Sınırsız olacak
Dünya, dünya
Bize şans getirecek)

“Deux”, etik ve sosyolojik boyutlarıyla izleyicilerde karanlık ve çelişkili duygular uyandırabilir. Film, evlilik, ilişkiler ve aile bağları gibi konular üzerinden sorular sorarken, gizlilik kavramını huzursuzluk ve sevgi arasında sorgulamaktadır. İzleyicilere normlara meydan okuyan bir ilişkinin hikayesini anlatırken, dramdan faydalanır. Filmin mekanları aracılığıyla şehir yaşamına göndermeler yapılır ve minimalist bir anlatı tarzı kullanılır. Ağır diyaloglar ve kameranın yüzlerini dikkatlice incelemesi, ‘‘Deux’’, gölgelerde devam eden bir aşkın samimi bir anlatımına dönüşüyor. Söylenmemiş sözler, o ünlü susturulmuş ve bastırılmış ifadeler… Sonuç olarak “Deux” olağanüstü ustalığı, inceliği ve karmaşıklıktan yoksunluğuyla çok güzel bir film.

Deux: Sadece İkimiz

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...