Boğa Boğa: Yılan Bey
42.İstanbul Film Festivali ile prömiyerini yaparak seyirciyle buluşan Boğa Boğa filmi, 21 Nisan’da Netflix’te yayına girdi. Yönetmen koltuğunda hem oyuncu olarak tanıdığımız hem de Şahsiyet gibi önemli yapımlarda yönetmenlik yapmış Onur Saylak oturuyor. Hakan Günday senaristliğini, Kerem Çatay ise yapımcılığını üstleniyor. Hem dizi hem de sinemada oyunculuğunu bizlere kanıtlamış, Türkiye’nin Jön’ü sıfatını kazanmış, yer aldığı yapımlarla oyunculuğuna takdir toplamış Kıvanç Tatlıtuğ filmin başrolünde yer alıyor. Kıvanç Tatlıtuğ’a başrolde Son Yaz ve Bir Başkadır gibi zamanında çok konuştuğumuz, sadece televizyon ve sinema sektöründe değil tiyatroda da oldukça başarılı bir oyuncu olan Funda Eryiğit eşlik ediyor.
Boğa Boğa ilk tanıtıldığında oyuncu kadrosuyla merak uyandırmıştı. Bu kadar başarılı oyuncuların yer aldığı bir yapımın konusunu da merak etmedik değil. Yalın (Kıvanç Tatlıtuğ), yatırım işleri yapan bir iş adamıdır. Tanıdığı tanımadığı herkes bu yatırım işine parasını yatırır. Herkes paralarını kazanıp mutluyken birden finansal bir çöküş yaşanır. Yalın’ın şirketi batar ve şirkete para yatıran herkes zarara uğrar. 10 günlük bir hapiste yatma sürecinden sonra savcı ile işbirliği yaptığı için Yalın’ı serbest bırakırlar. İstanbul’da gazetecilerin ve diğer insanların rahat bırakmaması nedeniyle o da eşi Beyza (Funda Eryiğit) ile Assos’a taşınır. Büyüdüğü kasabaya geri dönen Yalın, babasının evinde ondan destek alarak yaşamaya başlar. Tek sıkıntısı maddiyat değildir çünkü İstanbul’dan kurtuldum derken kasabadaki herkes Yalın’a cephe almıştır. Olaylar da bu aşamada başlıyor. Yalın’a güvenip onun şirketine yatırım yapan kasabalılar Yalın’ın hayatını zorlaştırmaya başlarlar. Size zeytin gönderelim deyip “Yılan Bey” yazılı bir sepetin içinde ölü yılan gönderirler, bakkaldan alışveriş yapmak ister kapalıyız diye geri gönderirler. En sonunda hediye almak için gittiği bir antikacıdaki çalışan, Yalın’ı öldürmeye kalkar. Kavga esnasında kendini korumak için Yalın çalışanı öldürür. Kasabada istenmediğini anlar ve onu öldürmek isteyen herkesi Yalın öldürür.
Filmin akışı genel olarak gerilimli ilerliyor. Cinayet sahneleri, Yalın’ın gün geçtikçe delirmeye başlaması, halüsinasyonlar gördüğü sahneler ile izleyiciye bu gerilimi geçiriyor. İlk cinayet sahnesinde Yalın az kalsın antikacı tarafından boğularak öldürülecekti. Bu sahnede aslında filmin adının matador-boğa ile ilgili olmadığı boğmak, boğulmak, nefessiz kalarak ölmek anlamında olduğunu fark ediyoruz. Sonraki cinayet sahnelerinde de Yalın, ona saldıran herkesi boğa boğa öldürüyor. Filmin başlarında Yalın’ın bir insanı öldürmenin pişmanlığını yaşadığını düşünüyoruz ancak aslında birini öldürmekten korkmadığını diğer cinayet sahnelerinde görmüş oluyoruz. Ters köşe olma sebeplerimiz, kasaba halkıyla geçmişten gelen bir düşmanlık (öyle bir durum varsa da nedenini bilmiyoruz), hapse girip bir sürü insanı mağdur etse de kendini hala haklı bulmasından ya da kişilik bozukluğundan olduğunu düşünüyorum. Anlayacağınız filmin genel konusu gerilim değil aynı zamanda bir insanın psikolojik yanlarına da dayanıyor. Psikolojik gerilimin yüksek olmasından da kaynaklı filmin akıcılığı inişli çıkışlı olmuş maalesef. Seyirciyi baştan sona kadar bağlayıp filmi izlettirmede zayıf kaldığını düşünüyorum. Merakla başladığım filmin ortalarına doğru sıkıldığımı, evet artık nereye gidiyor bu olaylar diye söylenmekten kendimi alamadığımı belirtmek isterim.
Yalın’ın karmaşık kişiliğini izlerken, diğer taraftan toplumun paragöz oluşuna, ikiyüzlülüğüne ve çıkarcılığına dikkat çekmek istemiş senaristimiz. Başlarda Yalın’ın yüzüne gülen bahçıvanın zeytin sepetiyle ölü yılan başı göndermesi, jandarmanın direkt kasaba halkının yanında olması ve Yalın’a ölürsen suçluyu aramam gibi tehditlerde bulunması gibi sahneler hepsinin para için yapamayacakları şey olmadığını gösteriyor. Bu açıdan da bizlere güzel bir ders veriyor Boğa Boğa filmi. Yalın bir valiz dolusu euro ile kaçmayı planlarken (Dikkat bu kısım spoiler içerir) hayat arkadaşının, eşinin onu polise şikayet ettiğini öğreniyoruz. Para dolusu valizi gören Beyza, Yalın’ın para saklamasına çok şaşırır. Onu tanımadığını düşünerek içindeki nefreti kusmaya başlar. Aslında Yalın’ın bu işleri bırakmasını istediğini ve o yüzden şikayet ettiğini düşünüyoruz anlık olarak. Sonrasında birden Yalın’a karşı içinde yıllardır öfke ve nefret tuttuğunu görmek beni şaşırttı. Film boyunca en ters köşe olduğum sahne ise Yalın’ın Beyza’nın söylediklerinden ve tehdit etmesinden dolayı kendini tutamayıp Beyza’yı öldürmesi oldu… Filmin en top noktasıydı bu sahne. Tüm bunların üstüne Yalın’ın kaçmasını beklerken hiç de öyle olmaması bir ters köşe daha olmamıza neden oluyor. Yalın’a gönderdikleri zeytin sepetini bulan bir kasabalı, herkesi çağırır ve içini açtıklarında euroları görürler. Kara mizah tadında bir sahneyle film biter. Yalın’a düşman herkesin paralarını alınca hiçbir şey yokmuş gibi Yalın’ın evine gelmesi ve Yalın’a ağa gibi davranmalarıyla bizlere “Money talks” cümlesini yaşatıyor.
Kıvanç Tatlıtuğ, Yalın karakteriyle bizlere oyunculuğunu bir kere daha kanıtlıyor. Kendisini hep başarılı yapımların içinde izledik. Çizgisini hiç bozmadan ilerleyen, oyunculuğunu her geçen gün daha da üst seviyeye çıkaran çok başarılı bir aktör. Aynı şekilde Funda Eryiğit’in de oyunculuk kariyerini sağlam adımlarla, üstüne katarak ilerlediğini görmek biz seyircileri mutlu ediyor. Görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, çektiği sahnelerle görsel şölen yaşatıyor. Beyza ve arkadaşının kar altında kafede ağaçların arasında oturduğu sahne, ormanda yürüdükleri sahneler, Yalın öldürdüğü kişilerin cesedini saklamaya çalışırken bile Assos doğasının güzelliğini görüyoruz. Ayrıca Yalın ve Beyza’nın kaldığı ev, tam bir çiftlik evi, insan burada yaşlanmaz dedirtiyor. Genel olarak mekan sayısı kısıtlıydı ancak Assos’un güzelliği sayesinde görsel açıdan tatmin oldum.
Yorumumu toparlayacak olursam, Boğa Boğa filmi, az beklentiyle izleyip yer yer keyif alabileceğiniz bir film olmuş. Akıcılık konusunda iniş ve çıkışlar olduğu için sıkılma ihtimalini göze alarak izlemelisiniz. Konu olarak alışılmışın dışında bir film, oyunculuklar her açıdan seyir zevki sunuyor. Bence Boğa Boğa filmi ile ilgili en önemli kısım, izlerken size insanlığın gerçek yüzünü vuruyor olması. Sırf bu yüzden şans verebilirsiniz. Teşekkürler!
Boğa Boğa: Yılan Bey