Erşan Kuneri: Tevkif Değil Tebriktir O
Cem Yılmaz Gora’yı 18 yıl önce çıkardı. Artık esprileri hepimizin dilinde çoktan yer etmiş bu efsane filmde sadece birkaç dakika gördüğümüz bir karakter vardı ki bu karaktere herkes bayılmıştı. Belden aşağı esprileri ve sivri diliyle Erotik Film Yapımcısı Erşan Kuneri aslında 18 yıl önce ekranlarda gözükmüştü. 2018 yılında Arif V 216 ile bir kez daha hayatımıza giren ve farklı bir yüzünü gördüğümüz Erşan Kuneri, ilk filmden 14 yıl sonra bile bizi kendine çekmeyi başarmıştı.
Cem Yılmaz aslında bana kalırsa Arif V 216’da ufak bir nabız yokladı. Eğer Erşan tekrar beğenilirse ve tekrar görülmek istenirse kesinlikle toplam belki yarım saat gördüğümüz bu karakter bu sefer başrolde olacaktı ki hemen filmin ardından önce dedikodular ardından çalışmalar başladı Erşan Kuneri dizisi.
Erşan Kuneri’yi ilk gördüğümüz yıl 1980’di, Bob Marley Faruk bilim-kurgu senaryosunu okuturken tevkif edilen Erşan’ın hikayesi “Kanundan kaçılmaz. Gidelim.” ile bitmişti.
Arif V 216’da 1960’ların ikinci yarısında paten kaymayı seven bir disko kralı ve müzik yapımcısı olarak Faruk’tan sonra (aslında önce) Arif ile de tanışan Erşan’ın erotik filmlerden önce neler yaptığını biraz daha öğrenmiştik.
Nitekim bu dizi de bu sefer 1981 yılında hapisten çıkan Erşan’ın artık erotik film yapımcısı olmaktan sıkılıp ekibiyle farklı tarzda filmler çekmeye çalışmasını izliyoruz.
13 Mayıs’ta Netflix’te yayınlanan Erşan Kuneri 8 bölümden oluşuyor ve her bölüm 45-50 dakika bandında. Kadro ise Cem Yılmaz’ın her filmi gibi birbirinden renkli: Cem Yılmaz, Ezgi Mola, Zafer Algöz, Çağlar Çorumlu, Uraz Kaygılaroğlu, Merve Dizdar, Nilperi Şahinkaya ve Bülent Şakrak başrollerde yer alırken yan rollerdeki karakterler bile bizim aşina olduğumuz iyi oyuncular.
Bölüm akışı olarak her zaman bir ritme bağlı bu da bize biraz sitcom havası verirken bölüme daha hızlı adapte oluyoruz. Olay örgüsü, Erşan ve ekibinin farklı bir film hazırlama istekleri ile başlayıp daha sonrasında bu filmi hazırlama aşamaları ile devam ediyor. Son olarak ise hazırladıkları filmi bölüm içinde izliyoruz ve bölüm bitiyor.
Bu akış ise yine Cem Yılmaz’ın “Pek Yakında” filminde denediği bu yapımda da üzerine koyduğu bir tarz. Hatırlarsanız Pek Yakında filminde binbir zorlukla çekilen “Şahikalar” filminin fragmanını izlemiştik. Yılmaz bu sefer bize her bölüm hazırlanan filmi gösteriyor. Yani Erşan Kuneri’nin farklı filmlerini gerçekten izliyorsunuz ve bu filmler hep alışılmadık sonlarla bitiyor. Diziyi izlediğiniz ilk bölümde bu farklı bitişleri anlayacaksınız.
Yapım içinde Kuneri’nin hayatına da değiniliyor: Film kariyeri nasıl başladı, erotik filmlere nasıl yöneldi ve disko kralı, müzik yapımcısı nasıl oldu kendi ağzından dinliyorsunuz.
Erşan Kuneri’nin erotik dışında çektiği farklı farklı yapımları görmek bize tazelik hissi getirirken oyunculuklar minör alanlarda sürekli bizi etkiliyor. Çok büyük rol kesmeler görmüyoruz fakat yapılan bir mimik, bir göz oyunu ya da sergilenen bir duygu olay ne kadar absürt olsa da bizi anında yakalayabiliyor.
Dizinin sahne tasarımı ve çekim tarzı ise Ali Baba ve Yedi Cüceler filmi ile başlayıp Arif V 216 ile tamamen olgunlaşan bir tasarım. Cem Yılmaz bu tarzı ilk kez filmlerde denediğinde farklı ve “Cem Yılmaz filmi hissi” alamadığını düşünen kesim Netflix dizisine ne kadar yakıştığını düşünecektir; renkli yazılar, daha renkli mekanlar ve kıyafetler hemen hemen her sahneye yerleştirilmiş ve sahneye yardımcı olan arka fon müzikler ve hızlı sahne geçişleri.
Dizinin efektleri gayet renkli ve dizi genel olarak aydınlık bu da size gerçekten kaliteli olduğunu hissettiriyor. Aynı zamanda sahnedeki her ayrıntıya dikkat ederseniz özenle hazırlandığını da rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Müzikler Cem Yılmaz’ın her zaman dikkat ettiği ve özenle çalıştığı bir bölüm. Gora’da kullanılan müzikleri hala dinlememiz buna en büyük örneklerden biridir. Erşan Kuneri dizisinde ise Cem Yılmaz sahnelerde arka fon olarak duygu yansıtması için müzikleri çok sık kullanırken her zaman yaptığı gibi bu seferde de bilinen efsane şarkıları dizi içine bazen en alışılmadık yerde bazen ise olayı özetlemek için kullanıyor: Sahnelerde kullanılan şarkıların sözlerine her zaman dikkat ediniz. Şahsen ben bir korku filminin arka fonunda Semiha Yankı’dan “Seninle Bir Dakika” şarkısını dinlemeyi çok çok sevdim.
Kostümler ve mekanlar yapımın geçtiği 1981 yılına mükemmel oturmuş. Arog’da 1 milyon yıl öncesinin kostümlerini tam olarak orijinal dönem ile kıyaslayamasak da Arif V 216’da 1960’lı yılların kostümlerini, müziklerini ve mekanlarını içimize sindirmiş, dönem ile kıyaslayabilmiştik. Erşan Kuneri’de de 1981 yılına gerçekten gidebilsek farklı bir tarz göreceğimizi düşünmüyorum. 1981 yılında giyilen özenli ve renkli kıyafetleri gerçekten yapımda da görebiliyoruz bazen yapımın sahiden 80’lerde geçtiğini hissetmedim değil.
Bunun yanında kostümler ve mekanlar açısından değinilecek bir şey ise aslında dizi içinde filmler olması. Erşan Kuneri 1981 yılında geçse de Erşan’ın hazırladığı filmlerin bazıları 1940’larda bazıları 1300’lerde bazıları köyde geçiyor. Bütün bu hikayeler için hazırlanan kostümler ve mekanlar da hiç özensiz ve üstünkörü durmuyor.
Erşan Kuneri’yi bir kesim çok beğenirken bir kesim belden aşağı esprilerle güldürme yapmaya çalışılan basit bir yapım olarak değerlendirdi. Erşan Kuneri yapım, çekim, müzik kostüm ve hikaye olarak kesinlikle basit bir yapım değil fakat evet dizide çok fazla cinsel espri var ama bu bana göre gayet doğal. Çünkü nihayetinde Erşan Kuneri bir erotik film yapımcısı.
Bu konuda dizide kilit rollerden birine hayat veren Zafer Algöz de Erşan Kuneri için: “Kimsenin cesaret edemeyeceği cesur bir yapım.” diyerek aslında dizisinin farkını ve bir kesimin tepkisini çekeceklerini de bildiklerini vurguluyor.
Replikler ve karşılıklı konuşmalar yapımda gayet doğal akıyor; döneme paralel ve uygun bir Türkçe tercih edilmiş. Bunun yanında yapım, Cem Yılmaz’ın bütün yapımlarına hatta başka yapımlara da göndermeler var, örnek verecek olursak ise ilk bölümün adı Kuru Murat. Kafası yarılan arkadaşını Faruk Eczanesi’ne de yollaması kendi kendine bir gönderme iken İngilizce konuşan birine viski içer misin diye sormak için “Are you whiskey?” sorusunun sorulması da yine bir gönderme.
Sonuç olarak Erşan Kuneri sizi iyi hissettirecek hatta bazen kahkaha attıracak eğlenceli bir yapım. Bakalım Erşan Kuneri’yi yakın zamanda 2. sezonu ile izleyebilecek miyiz?
Erşan Kuneri: Tevkif Değil Tebriktir O