Enfant Terrible: Sinemanın Yaramaz Çocuğu (İKSV Özel)
“Kısa ama daha yoğun hissedilen bir varoluşa sahip olmanın mı yoksa uzun ve sıradan bir yaşam sürmenin mi daha iyi olduğuna herkes kendisi karar vermelidir.”
Rainer W. Fassbinder
1 Ekim 2020 tarihinde vizyona giren filmde ikonikleşmiş, Alman sinemasının korkunç çocuğu, eserleri ile sinema sektörüne farklı bir soluk getiren Rainer Werner Fassbinder’ın hayatını izliyoruz. Filmin yönetmenliğini Oskar Roehler üstleniyor. Oyunculuk performansının büyük ağırlığını, deri ceket ve şapkasıyla bir ikon haline gelmiş Oliver Masucci’den izliyoruz. Masucci’nin şöhreti, başka bir tarihi kişi Adolf Hitler’i Look Who’s Back’de canlandırmasından sonra artmıştı. Masucci, egoist ama tutkulu bir sanatçı olarak Fassbinder karakterinde yaşıyor, etrafındaki insanlara saygı duymuyor, inatçı ve sanat ve aşk hayatından eşit derecede ödün vermiyor.
Fassbinder’in hayatındaki kilit oyuncuların birçoğu, gerçek isimleri altında karakterler olarak karşımıza çıkıyor: Aktör Kurt Raab (Hary Prinz) ve sevgililer Armin Meier (Jochen Schropp) ve Faslı El Hedi Ben Salem (Erdal Yıldız).
İsim değişikliği yapılarak yine geri kalan oyuncuların çoğu da Fassbinder’in hayatından seçiliyor.
37 yaşında ölmeden önce 40’tan fazla yapıma imzasını atan Rainer’in bu başarısının arkasındaki sırrı izliyoruz; iş, uyuşturucu, aşk ve seks için sonsuz iştahını, kendisine yüklediği fiziksel sömürüyü ve buna dahil olan herkesi gösteriyor. Festivaller için, özellikle LGBTQ+ ve sinemasever olanlar için başarılı bir yapım, ancak Fassbinder’in çalışmalarına yeni başlayanlar ve özellikle Alman tiyatrosundan ilham alan bu yapay film yapımcılığına aşina olmayanlar, kendilerini biraz kaybolmuş bulabilirler. Filmi izlemeden önce ya da izledikten sonra Fassbinder ve oyuncuları araştırırsanız veyahut Fassbinder’in diğer yapımlarını incelerseniz hikayeyi daha farklı ele alabilirsiniz.
Tiyatro ile duygularını tam ifade edemediğini düşünen Rainer sinema sektörüne atılmaya karar veriyor. 22 yaşındaki Rainer, 1967’de Münih’teki Antitheater sahnesinin prodüksiyonunu devralıyor. Kendine has ışıklandırması, çekim tarzı, stüdyo atmosferi ile kısa zamanda bir sürü takipçi çekiyor ve sinemasal ikon olmanın ilk adımlarını atıyor. Sonrasında Berlin ve Cannes’da muzaffer olarak birbiri ardına filmler çekiyor.
Filmde Rainer’ın çoğunlukla yabancı erkeklerle olan başarısız ilişkilerine olan acıklı bakışına, homofobik ve ırkçı tavırlarına, sette fiziksel olarak olumsuz davranışlarına değiniliyor. Masucci gerçekten başarılı bir performans sergiliyor. Bize sette insanlara vuran ama seksten sonra ağlayan, acımasız ve sevgililerini önemsemeyen, bir an da onlar için umutsuzca yalvaran bir adamın karmaşıklığını gösteriyor. Aslında en başta gördüğümüz o kısa cümle özetliyor filmi “Herkes öldürür sevdiğini”…
Yönetmen Oskar Roehler biyografik Enfant Terrible filmini bilinçli olarak yapay ışıklandırma, oyunculuk, boyalı sahne ve setlerle Brechtyen tarzında çekiyor. Bu, bir film yapımcısının biyografisi için bilhassa akıllıca bir yöntemdir, çünkü Fassbinder’in çevresindeki dünya ile çekmeye çalıştığı filmler arasında ne kadar az fark olduğunu göstererek, yaşam ve sanatın nasıl bu kadar kolay bir şekilde birbirine karıştığına dair harika bir gösteri sunuyor.
Filmi ilk izlediğimde hikayesi beni çok içine çekmedi. Çünkü bu tarz Alman yapımlarına hiç aşina değildim fakat biraz araştırma sonucu filmi daha net anladım. Bitirdikten sonra “eh” dediğim filmi araştırdıktan sonra çok sevdim. Özellikle çekim detayları, olay akışı, çekim açıları ve tabii ki de Fassbinder’in hayatı. Kendine münhasır günlük hayatta kolay kolay karşılaşamayacağımız biri ki bu özelliğini sinemaya da aktararak farkını ortaya koyuyor ve Alman sinema evreninde yeni bir çağı başlatıyor. Başta biraz önyargılı yaklaşmış olsam da şu an filmi idrak ettikçe kafamda oluşan puan da yükseliyor.
Yazar Puanı= ⭐⭐⭐⭐ ½
IMDb= 6.1/10
Enfant Terrible: Sinemanın Yaramaz Çocuğu (İKSV Özel)
Nisa Nur Gönültaş’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayın.