Anasayfa İncelemelerDizi İncelemeleri Détox: Dijital Hayat Olmadan 1 Ay Dayanabilir Misin

Détox: Dijital Hayat Olmadan 1 Ay Dayanabilir Misin

Yazar: Gizem Beşe

Détox: Dijital Hayat Olmadan 1 Ay Dayanabilir Misin?

1 Eylül 2022 tarihinde Netflix’e gelen Dijital Detoks, bir Fransız yapımıdır. İki arkadaş (Lea ve Manon) akıllı cihazlar yüzünden hayatlarının kötüye gitmeye başladığını düşünür ve bir ay boyunca detoks yapmaya karar verirler. Peki bir ay boyunca akıllı cihaz olmadan hayatta kalınabilir mi?

Lea (Tiphaine Daviot) eski erkek arkadaşına takıntılıdır. Toksik biçimde erkek arkadaşını sevmektedir, onu izler, maillerini kontrol eder, sosyal medyadan sahte hesaplarda onu takip eder. Film izler gibi eski erkek arkadaşını izlemektedir.  Hatta eski erkek arkadaşını izlerken mısır patlatıp yer. Bir gün eski erkek arkadaşı Lea’yı engeller ve tüm sosyal medya hesaplarının, maillerinin ve onu izleyebileceği her şeyin şifresini değiştirir. Bunu fark eden Lea çılgına döner. Hala onu sevdiğini düşünen Lea, eski erkek arkadaşının ofisini basar ve başına bela alır. Lea çevresindekilere herkes erkek arkadaşının şifresini bilir değil mi sorusuna cevabını başka bir kadın tarafında evet olarak alır. Dizinin ana karakteri günümüzün toksik aşkını çok iyi biçimde sergileyen bir karakterdir.

Manon (Manon Azem) ise şarkıcı olmak ister. Şarkı söylediği yerde kendi istediği gibi değil patronun istediği şarkıları söyler ve patronunun dediklerini yapar. Sahte popo ile sahneye çıkan Manon, dikkat çekmek için seyircilerin üzerine atlar. Bunun üzerine sahte poposu düşer ve internette rezil olur. Sesi ile değil sahte poposu ile gündeme gelir. Bu durum günümüzde ünlü olmak için varını yoğunu veren gençlere benzetilebilir.

Dizideki müzik kullanımı genel de Manon üzerinden ilerliyor.  Dizinin başında kullanılan pop şarkıları sosyal medya popülerliğini simgelerken daha sonraki sahnelerde kullanılan rap şarkıları daha çok günümüz popülerliğini ve gençlerin isyanını veriyor.

Dizide genel olarak kullanılan müzikler genel olarak dijital hayatın enerjisini bizlere yansıtıyor.

Lea ve Manon sarhoş oldukları bir gece dijital dünyanın hayatlarını mahvettiğine karar verir ve dijital detoksa girmeye karar verirler. Yakın bir arkadaşlarından, dijital aletlerini bir aylığına kilitlemesini isterler. Kendilerine ulaşmak isteyenler için arkadaşının sabit hat numarasını verir.

Dijital Detoks dizisinde 6 bölüm boyunca dijital bir dünya olmadan da yaşanabileceğini bizlere gösteriyor. Toksik ilişkiler ve ünlü olmak için halden halde bürünen insanlar için dijital detoksun gerekliliğini bu dizide görmemiz mümkün.

Tuşlu telefon kullananların bir elin beş parmağını geçmeyeceği gerçeğiyle yüzleştiğimiz çağda dijitalden uzak yaşamak imkansız görülüyor değil mi?

Lea ve Manon dijitali bıraktıktan sonra yollarını bulamıyorlar, nasıl uyanacaklarını bilemiyorlar. Dijital Detoks dizisi teknolojinin günlük hayatı daha sorunsuz hale getirdiğini ama insanları aptallaştırdığına dikkat çekiyor.

Lea ve Manon dijital olmadan bir ay dolmadan bocalar ve kampa gitmeye karar verirler. Zil sesi duyulduğunda telefonlarına uzananlar elektik şokları ile karşılaşır, dijitale göre davrananlar yarım saat boyunca sadece saat olan beyaz bir odada düşünmek zorunda kalırlar. Günümüzde beş saniye bile baş başa kalmak hepimize çılgınca geldiği bir zamanda, yarım saat kendimizi dinlemek aslında çok iyi bir fikir olabilir.

Dijital dünyadan uzak bir gün nasıl geçer cevabını dizide kullanılan mekan tercihleri izleyiciye vermiş. Dizide kullanılan mekanlar genel olarak samimi ortamlar olmuş. Dijitalden uzakta samimiyeti bulabileceğimize işaret gibi…  Kütüphane, kamp, ev tam bir detoks havası veriyor ama Fransız yapımı olduğu için daha çok Paris mekanlarını kullanılmasını görmek isterdim.

Lea’nın yeğeni dersleri düşük olduğu için ve sadece oyun oynadığı için ailesi tarafından ceza verilir ve ondan da dijital hayatı alırlar. Dijital olmadığı için derslerine konsantre olan bu çocuk bir dersinde büyük teknoloji firmalarının insanların kişisel verilerini topladığını öğrenir ve sınıf arkadaşlarını dijital detoksa teşvik eder. İsyan çıkar ve dijital detoks fikri yayılmaya başlar. İnsanlar gerçek hayatı deneyimlemeye çalışır. Filmin sonunda Lea ve Manon dijital hayatlarına kavuşur ancak ikisinin de hayatları daha iyiye gitmeye başlamıştır. Ta ki son sahneye kadar.

Dizi de aile hayatlarında dijital hayat varken konuşmanın zorluğunu, yüz yüze dert paylaşmanın imkansızlaştığını görürüz. Dijital olmadan hayat insanların çıplak kaldığı bir dünya olarak görülüyor.

Dizideki oyunculuklara Tiphaine Daviot, Lea karakterinin tüm çılgınlığını seyirciye veriyor. Mimik hareketleri, tikleri toksikliği bize yaşatıyor ancak eski sevgilisine olan takıntısının nedeni bize flashbacklerde verilebilirdi.

Manon Azem’in canlandırdığı karakterinin tüm sıcaklığı seyirciye geçiyor. Çalışan- patron ilişkisi, istenilenin yapılmasının zorunluluğu altında kalmak ve hayallerine ulaşmak için hırsı ve yorgunluğu oyunculuk ile bizlere veriliyor.

Eminim çoğumuz akıllı telefonlarımızdan bağımsız olmayı hayal etmişizdir. Sanal hayat olmadan zamanımızı daha verimli kullanabileceğimizi, gerçek hayatta dönmeyi umut etmişizdir.

Sanal alemden uzak bir dünya yaşamak elbette mümkün. Dijital dünyaya kendimizi mahkum eden biziz. İnternette izlendiğimizi hepimiz unutuyoruz. Kapitalist sistemde reklamlar isteği ile alışveriş yapıyoruz. Sanal alemde benliğimizi kaybediyoruz ve yalancı kişilikler sergiliyoruz. İlişkilerimizi, yemeklerimizi, ailelerimizi sosyal medya da sergilemek için kurguluyoruz.

Sanal alemden uzak bir ay geçirmek mümkün mü sorusunun cevabını öğrenmek için Dijital Detox sizi Netflix’te bekliyor.

Détox: Dijital Hayat Olmadan 1 Ay Dayanabilir Misin?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...