Ayak İşleri: Modern Mizaha Headshot Atan Dizi
Başrollerini Çağlar Çorumlu ve Güven Murat Akpınar’ın üstlendiği, Caner Özyurtlu’nun Volkan Öge ile birlikte senaryosunu kaleme alıp aynı zamanda yönetmenliğini üstlendiği iş.
Dizide her bölüm Vedat (Çağlar Çorumlu) ve Evren (Güven Murat Akpınar) karakterlerinin gizemli mafyatik adam Sermet’in (Bülent Emin Yarar) ayak işlerini yaparken başlarına gelen eğlenceli olaylar konu ediniliyor.
Vedat, kendine göre doğruları olan, maço, eğitimi belli bir seviyede kalmış ve hayata düz bakan, günlük hayatta çok sık rastlayabileceğiniz bir adamken; Evren ise neredeyse tam tersi. Z kuşağının tam temsilcisi, politik doğruculuğu yaşam felsefesi edinmiş, çok okuyan ve düşünen bir genç olan Evren’in hayata bakışı bu tanımlardan da anlaşılabileceği üzre Vedat ile sık sık ters düşmekte. Başlarına gelen olaylara ikisinin farklı yaklaşımları ve zıtlaşmalarıyla işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alırken Volkan Öge ve Caner Özyurtlu’nun mizahi dokunuşları, diyalogların ustaca yazımıyla ortaya şahane bir komedi işi çıkıyor.
Mizah işlerinin eleştirisini yazmak zordur, çünkü mizah özneldir. Fakat bu eleştiriyi yazma düşüncesine girdiğimde hiç çekinmedim. Zira dizi yakın çevrem ve diğer yorumlardan gördüğüm kadarıyla eğitimi, siyasi görüşü, yaşı fark etmeksizin izleyen herkesi bir yerinden yakalamış ve kendini sevdirmiş durumda. Hiç şüphesiz bunda yıllardır içerik üreten, Youtube’un babası olarak da bilinen Volkan Öge’nin katkısı büyük. Zaten iyi olan mizah yeteneği, yıllardır özgür bir ortam bulup da istediği tarzda bir şeyler üretmeye çabalayan Caner Özyurtlu ile bir araya gelince ortaya izlemesi son derece keyifli bir iş çıkmış.
Aynı zamanda dizinin cast çalışması da mükemmel yapılmış. Çağlar Çorumlu, Vedat karakterini öyle gerçek oynamış ki sanki Vedat’ı hepimiz bir yerlerden tanıyoruz. Partneri Güven Murat Akpınar’ın kendi de söylediği üzere Caner Özyurtlu’dan esinlenerek yarattığı Evren tiplemesini izlemek de büyük keyif. Öyle ki Evren karakterini diziyi hiç bilmeyen birine tarif edecek olsam, geçtiğimiz günlerde viral olan Caner Özyurtlu’nun Fatih Altaylı’nın programında verdiği demeci izletirim.
Dizinin en beğendiğim bölümü olarak Sermet’in kız arkadaşını evine bırakırken içine düştükleri kovalamaca sahnelerinin olduğu 6. bölümü söyleyebilirim. Bu bölümde nerdeyse tüm polisiye ve mafya filmlerinde gördüğümüz arabayla kaçış sahneleri ustaca tiye alınırken Vedat karakterinin seyirciye “beceriksiz komik adam” halinden farklı olarak tecrübeli, karizmatik taraflarının da olduğu gösteriliyor.
Her ne kadar 2.sezon bölümlerinden bir tanesinde Kurtlar Vadisi’nin zaten komik sayılabilecek sahnelerinden birini olduğu gibi kopyalamış olmasından memnun olmasam da bölümlerin tamamına yakınını eğlenerek seyrettim. Klişelerle dalga geçmesi, oyunculukların sahiciliği, çekimin sizi içine çeken teknikleri ve her bölüm konuk olan ünlü oyuncularıyla size keyifli bir 20 dakika vaad eden Ayak İşleri, son dönemin başarılı mizah ürünlerinden bir tanesi. Çıkan haberlere göre 3. sezonun yakında geleceğini görmekse sevenlerini ayrıca mutlu ediyor.
Gibi’nin açtığı, platformların ortam sunduğu mizahta farklı şeyler denemenin yolunu Ayak İşleri’nin başarılı bir şekilde takip ettiğini söyleyebiliriz. Bana göre Ayak İşleri, dizi sürelerinin yurtdışı yapımlarındaki “normal” seviyelere çekilirse ne kadar kaliteli projeler ortaya çıkabileceğinin ispatıdır. Ülkemizdeki platformların bu tarz işlere yatırım yapıyor olması bir izleyici olarak beni oldukça heyecanlandırıyor. Farklı şeyler denemeye müsait ortamdaki yapımlar çoğaldıkça kalite olarak birbirleriyle rekabete tutuşacaklar ve bundan en karlı çıkan şüphesiz seyirciler olacaktır. Böyle yapımlara daha sık rastlamanız, çok daha iyilerini seyretmeniz dileğiyle..
Ayak İşleri: Modern Mizaha Headshot Atan Dizi