Anasayfa İncelemelerDizi İncelemeleri Russian Doll 2. Sezon: Zamanda Esaret

Russian Doll 2. Sezon: Zamanda Esaret

Yazar: Oğuzhan Güre

Russian Doll 2 Sezon: Zamanda Esaret

Netflix’in sevilen dizilerinden Russian Doll’un 2. sezonuyla karşınızdayım. 2019’da çıkan ilk sezonunun ardından pandeminin de etkisiyle uzun sayılabilecek bir ara veren Russian Doll 20 Nisan’da tekrardan izleyicilerle buluştu. İlk sezondaki çarpıcı konusuyla ve izleyenleri büyülemesiyle adından çokça söz ettiren Russian Doll’a 2. sezon çekmek ve ilk sezonun yakaladığı başarıyı belki de hiç edebilecek olmak bence çok riskli bir karardı ancak dizi bu sezonun da üstünden başarıyla gelmiş diyebiliriz.

Natasha Lyonne (Nadia) ve Charlie Barnett (Alan)’ın başrol olarak yer aldığı dizinin 2. sezonu inişli çıkışlı diyebileceğimiz bir şekilde başladı, ilerledi ve sonlandı. İlk sezonunda Nadia ve Alan karakterlerinin bir döngüye sıkışıp kalmasından sonra bu sezon tamamen farklı bir konuya geçiş yapılmış: zaman yolculuğu. Zaman yolculuğu konusu şimdiye kadar birçok filmde ve dizide işlendi. Tüm yapımlarda benzer olsa da farklı şekillerde işlenen ve ben dahil birçoğumuzun ilgisini çeken bu konu bakalım Russian Doll’da nasıl işlenmiş.

Sezonun ilk bölümünde Nadia, bir metro yolculuğu sırasında istemeden zamanda yolculuk yapıp 1982 yılına gidiyor. Bu tarz yolculuklar çokça şahit olduğumuz bir şey ancak devamı tahmin ettiğimiz gibi değil. Nadia, 1982 yılında annesinin bedeninde yaşamaya başlıyor ve olaylar gelişiyor. Geçmişinden pek de memnun olmadığını bildiğimiz Nadia, annesinin hayatıyla ilgili yeni bilgiler öğrendikçe kendi hayatını düzeltmek için zaman yolculuğu yapıldığını keşfettiği metroyla sürekli olarak bir geçmişe bir şimdiki zamana gidip annesinin hayatını düzeltmeye çalışıyor. Ancak bu kadar dizi ve film izledikten sonra biliyoruz ki geçmişle oynamak tehlikelidir. Aslında Nadia da bunun farkında ama böyle bir şansımız olsa hangimizin umrunda olur ki bu? Neyse devam edelim.

İlk sezonda da rolünün hakkını veren Natasha Lyonne, bu sezonda da oyunculuk anlamında iyi bir iş ortaya koymuş. Dizide kendisini “zaman esiri” olarak tanıtan Nadia’nın çaresizliğini, kaldığı ikilemleri ve hayatı kabullenişini biz izleyenlere doğrudan aktarabilmiş. Aynı şekilde Charlie Barnett için de bunları söylemek mümkün. Başlangıçta bu zaman yolculuğundan oldukça memnun olan Alan karakterinin zamanla gerçeklerle yüzleşmesini bize daha nasıl ifade edebilirdi bilmiyorum. Başrol karakterlerimize ek olarak hem 1982’de hem de 2022’de Ruth karakteri diğer yan karakterler arasında öne çıkıyor ve sezona zevk katıyor.

Sezon boyunca üç farklı zamana şahitlik ediyoruz: 2022, 1982 ve 1944. Mekanlar, kıyafet tasarımları genel olarak etkileyiciydi. Zamanlar arası farkı gözler önüne net bir şekilde seren ve izleyenlere o dönemi fark ettiren nitelikteydi. Geçtiği dönemler dolayısıyla o zamanlarda yaşanan olaylara, sorunlara da sıkça değinilmiş bu sezonda. Nazilere yapılan giydirmelerin ve Berlin Duvarı’nın konu olduğu birçok sahneyi örnek olarak gösterebiliriz.

Sezon hakkındaki yorumlarımı kısaca özetlemem gerekirse mantıksal bakıldığı zaman birçok hata bulabileceğimiz ancak oyunculuklar, senaryo, kurgu, tasarım gibi harika özelliklerle bu hatalara dikkat etmenizi engelleyen bir sezon olmuş diyebilirim. Karakter gelişimine önem veren birisi olarak her biri 30 dakikadan oluşan 7 bölümlük kısa bir sezonda Nadia ve Alan gibi iki önemli karaktere bu kadar başarılı birer karakter gelişimi yazanları da ayrıca tebrik etmek istiyorum. Eğer onay alırsa 3. sezonda görüşmek üzere!

 

Russian Doll 2 Sezon: Zamanda Esaret

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Kabul Et Daha Fazlası...