Dünya Bu 1.Bölüm : Tanıdık Bir Başlangıç
Gain`in yeni dizisi Dünya Bu`nun ilk bölümü geçtiğimiz günlerde platformda yerini aldı. Dizinin belli başlı bir oyuncu kadrosu bulunmuyor çünkü dizide tek bölümde birbirinden farklı hikayeler anlatılıyor ve bu hikayeler değiştikçe karşımıza çıkan oyuncular da değişiyor. Yapımcısı Caner Özyurtlu olan dizinin yönetmenliğini Gibi`nin ilk iki sezon yönetmeni olan Ömer Sinir üstlenirken platformun diğer absürt komedi işi olan Ayak İşleri`nin senaristi Volkan Öge ve KALT`ın yaratıcıları Ozan Akyol ve Erman Çağlar ise dizinin senaristliğini üstleniyorlar. Dizinin ismi de jenerik müziği de Gazapizm`in Onur Ünlü yönetmenliğinde çekilen klibiyle büyük beğeni toplayan Dünya Bu şarkısına ait.
Dünya Bu`nun ilk bölümü 35 dakikadan oluşuyor ve karşımıza 4 farklı hikaye çıkıyor. Gibi ve Ayak İşleri ekibinden yeni bir dizi geliyor şeklinde haberler çıktığında daha önceden Gibi ve Ayak İşleri`nden aşina olduğumuz gibi ana karakterler yoluyla tanık olacağımız farklı olaylar ve yan karakterlerle dallanan hikayeler beklerken dizinin formülü daha farklı ve hikayelerin birbirinden bağımsız şekillendirildiği bir yapıda karşımıza çıktı. Dolayısıyla da bize eşlik edecek ana karakterler bulunmuyor. Dizinin skeçler halindeki yapısı izleyicinin karakterlerle bağ kurma yoluyla hikayeye dahil olmasının önüne geçiyor olsa da kısa kısa birbirinden farklı kesitler, durumlar izletme boyutu da izleyiciye farklı bir deneyim sunuyor.
Şimdi ilk bölümde karşılaştığımız ‘Sokak satıcıları convention, her şeyi reddeden misafir, olay yeri inceleme ve bizim oralarda bir laf vardır’ başlıklı 4 hikayeye göz atalım;
Sokak Satıcıları Convention
Sokak satıcılığı işine mensup kişilerin müşteri çekmek için bağırma stillerinin ele alındığı bir sokak esnafı ve işportacılar genel kurulu sahnesi ilk bölüm için absürtlüğün dozunun bu minvalde devam edeceği mesajını veren bir hikayeden oluşsa da bu sahnenin dizinin giriş sahnesi değil de başlı başına bir hikaye olduğunu ancak ikinci hikayeye geçildiğinde anlıyoruz.
Her Şeyi Reddeden Misafir
Ayak İşleri`nin Evren`i Güven Murat Akpınar her şeyi reddeden misafir olarak karşımıza çıkıyor. Bölümdeki en kısa süreli hikaye olan Her Şeyi Reddeden Misafir`de misafirlikte kibarlık icabı fazla isteksiz, fazla hoşgörülü tavır sergileyen insan tipi, oyunculukların da desteğiyle gülümseten ama sinir bozucu bir boyutta ele alınıyor.
Olay Yeri İnceleme
Bir cesetin etrafında toplanan ve olay yeri raporu yazmaya çalışan savcı, olay yeri inceleme ekibi ve olayı duyup meraktan toplanan çevre sakinleri.. Bölümde en çok beğendiğim bu hikaye aynı zamanda da bana Nuri Bilge Ceylan`ın Bir Zamanlar Anadolu`da filminde uzunca izlediğimiz o meşhur ceset arama ve rapor yazma sahnesini hatırlattı. Bölümde en uzun süreye sahip olan bu hikayede maktülün kıyafetleri, boyu, kilosu konuşulurken oraya toplanan herkesin olayın vahametinden uzaklaşıp sadece ölen kişinin ceketinin deri olup olmaması, pantolonun kot ya da keten olması üzerinde birbirleriyle tartışmaları başarılı bir şekilde ele alınıyor. Olaya dahil olarak fikirlerine başvurulan çevre sakinleri ise gerçekten
Bizim Oralarda Bir Laf Vardır
Dizinin bu kısmında Şebnem Bozoklu, Bülent Şakrak ve Erdem Şenocak gibi oyuncular yer alıyor ve ‘bizim oralarda bir laf vardır’ diyerek konuşmaya başlayıp halk arasında kalıplaşmış abartı söz ya da hikayeleri sohbet arasına sıkıştırıp tat kaçıran tipler sessiz bir gürültüyle işleniyor.
Dünya Bu, bölüm içinde bölümlere ayrılıp yeni izleme alışkanlığını yakalayarak farklı bir tarz oluştursa da bu durumun ele alınan hikayelerin katmanlanamaması ya da eksik kalmış bir tat bırakmasına sebep olması ilk bölüme olumsuz yansıyan noktaları oluyor. Dünya Bu’nun; Gibi ve Ayak İşleri’ni severek izleyip o düzeyde bir dizi bekleyenleri tatmin edeceğini şimdilik düşünmüyorum fakat dizi 35 dakika boyunca sıkmıyor ve bir sonraki hikaye için heyecanı diri tutuyor. Dizinin komedi anlayışının ilerleyen bölümlerde ivme kazanarak daha anlaşılır hale geleceğini umuyorum. Sonuç olarak çerçevesi, gücünü karakterlerden ziyade hikayelerinden almak üzere çizilen bu işin üslubunu genel manada değerlendirmek için ilk bölüm yeterli değil ama şunu söyleyebilirim ki komedi işlerinin yön ve şekil değiştirmesi oldukça sevindirici. Dizinin yeni bölümlerini merakla bekliyor olacağım.
Dünya Bu 1. Bölüm: Tanıdık Bir Başlangıç